Amishmissionärer flög in biblar med drönare i IS-områden

Amish är kända för att undvika allt som motordrivet och andra moderniteter. Men det hindrade inte en grupp att missionera med hjälp av drönare i Irak. foto: Xu Lei Photo

Bönder från den konservativa kristna grupperingen gjorde undantag från sitt förbud mot teknologi för att sprida evangeliet.

– Det var som hämtat från en actionfilm, säger missionären Eugene Bach.

Den anabaptistiska rörelsen Amish använder varken bil eller något som kräver elektricitet. Många av dem har dock inga problem med att finansiera missionärer som lever mer modernt.

– De lever enkelt, och vissa av dem kan därför ge uppemot nittio procent av sin inkomst till missionen, säger Eugene Bach på missionsorganisationen Back to Jerusalem.

För sex år sedan stötte han på Amish-kristna i Pennsylvania som ville ta sitt engagemang ett steg längre: de ville själva missionera i Irak.

De tillhörde en karismatisk falang som var öppna för att tjäna Gud på nya sätt.

– De använde redan telefon och internet för missionssyften och hade inga problem med att flyga, säger Eugene Bach.

På plats i Irak engagerade sig Amish-missionärerna i sanitetsprojekt för kristna och yazidier som hade flytt undan Islamiska Statens (IS) förföljelse.

– De passade verkligen in, med sina svarta kläder och långa skägg. De såg ut som talibaner, säger Eugene Bach och skrattar.

En av Amish-missionärerna föreslog för honom att de skulle flyga in elektroniska mikrobiblar med radiostyrda drönare i IS-kontrollerade områden.

– Han sa att de kunde få träning i hur man använder dem av militära experter hemma i USA.

Missionärerna köpte tre avancerade drönare med ett ving-spann på fyra meter och plockade isär dem för att sedan smuggla in bitarna in i Irak.

– Hela familjer hjälptes åt med smugglingen, inklusive barnen.

Vissa delar fastnade i säkerhetskontrollen, men de fick med sig tillräckligt många bitar för att bygga ihop en drönare. Back to Jerusalem smugglade i sin tur in militärklassade mörkerglasögon så att drönaren skulle kunna användas på natten.

Med hjälp av detta kunde sedan Amish-missionärerna flyga över elektroniska mikrobiblar, lika små som bankkort, med sju års batteritid. Enligt Eugene Bach lyckades de släppa över hundra biblar i IS-området innan operationen fick ett abrupt slut.

– Vi hade fått tillstånd att göra detta från Iraks regering, men den amerikanska militären stoppade oss.

Missionsorganisationen Ljus i Öster samarbetar med Back to Jerusalem sedan flera år tillbaka och berättar om Amish-missionärernas insatser på sin hemsida.

– Det är fantastiskt att den här gruppen kunde släppa på sina käpphästar för att sprida Guds rike, säger Marcus Furingsten som är fältansvarig på Ljus i Öster.

Hur kändes det att veta om denna händelse utan att kunna berätta om den fram tills nyligen?

– Det är utmanande. Det kliar förstås att dela vad Gud gör, men det är viktigt att vara försiktig.

Ljus i Öster hoppas att Amish-missionärernas historia kan inspirera till fler missionsinsatser bland onådda folkgrupper.

– Jag är glad över alla sådana här lite udda sätt för att ta sig förbi det som upplevs oöverstigliga hinder. Det är vi själva som sätter upp begränsningar hur långt vi kan gå för att dela evangeliet, säger Marcus Furingsten.

MICAEL GRENHOLM

Fakta: Amish

Religiös grupp med rötter i den schweiziska anabapatiska mennoitrörelsen. Grundaren Jakob Amman var ledare för en ortodox fraktion av mennoiterna. Redan i början av 1700-talet utvandrade de första amish till USA och en ny våg kom i mitten av 1800-talet. Kännetecknande är avståndstagandet från all slags modernitet. Amish är skickliga jordbrukare och hantverkare. De senaste åren har de uppmärksammats i flera TV-dokumentärer.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne