Alsted kritisk till ­utbrytarnas agerande

Christian Alsted fruktar att splittringen i metodist­kyrkan UMC kan bli sårig.

Han är biskop i Norden och Baltikum och är kritisk till hur utbrytarna agerar.

Den nya kyrkan Global Methodist Church (GMC) bildades den 1 maj som en utbrytning från United Methodist Church (UMC) ­efter decennier av splittring kring främst frågan om synen på homo­sexualitet.

Christian Alsted, som är biskop i UMC, beklagar utvecklingen.

– Jag kommer att stanna i UMC, och jag tror att vi kunnat haft utrymme för alla. Jag anser att det är högt i tak i UMC. Men samtidigt har jag stor respekt och förståelse för dem som känner att de måste lämna, säger han.

Lång process

Men han menar att skilsmässor kan hanteras på olika sätt, de kan bli konfliktfyllda och såriga eller göras mer med respekt och med tanke på att skapa fungerande relationer inför framtiden. När Metodistkyrkan i Sverige uppgick i Equmeniakyrkan var det resultat av en lång process där båda ­sidor ansträngde sig för att göra det bästa av situationen. GMC verkar på ett annat sätt, enligt honom.

– De har varit ganska aggressiva i sitt sätt att motivera människor att lämna UMC. De sätter stämpeln på de som inte vill lämna UMC att de är liberala, säger han.

Det skapar problem bland annat i Afrika, där en stor majoritet av metodisterna är teologiskt konservativa.

– Det är inte ofarligt i Afrika för en pastor eller biskop att bli stämplad som liberal, säger han.

Har inte följt kyrkans ordning

I Europa har metodistkyrkorna i Bulgarien och Rumänien beslutat att lämna UMC. Enligt Christian Alsted har man inte följt kyrkans ordning för hur det ska gå till.

– Kyrkan bygger på ett förtroende och en ömsesidig respekt för de spelregler som vi har. Men de har inte brytt sig om det utan sagt att de lämnar ändå. Och GMC har tagit emot dem som hjältar, säger han.

Han tycker det är svårt att uppskatta hur många kyrkor som kommer att lämna UMC. Även om de afrikanska kyrkorna, där metodismen växer mest i världen, är konservativa så är det inte säkert att de lockas över till GMC.

– Många vill vara kvar. Man måste förstå att UMC:s symbol, korset och flamman, är väldigt viktig för dem. Den finns på mängder av skolor, universitet och sjukhus, och det är inte något som de vill släppa, säger han.

Måste kunna ha relationer

Oavsett hur många som går över till GMC så menar han att de måste kunna ha relationer i framtiden.

– Men om man agerar som man gjort i Bulgarien så påverkar det relationerna, säger han.

Fakta:

  • Efter en långvarig strid, om framförallt synen på homo­sexualitet, splittrades United Metodist Church (UMC) den 1 maj då Global Metodisth Church (GMC) officiellt bildades. UMC hade innan brytningen drygt tolv miljoner medlemmar världen över, merparten i USA men växande i framför allt Afrika. Det är också främst USA församlingar och församlingar i Afrika som gått över till GMC.
  • Innan Metodistkyrkan i Sverige gick upp i Equmeniakyrkan stod man under biskopen för Norden och Baltikum, alltså Christian Alsted. Två församlingar i Sverige ville inte gå med i Equmeniakyrkan, utan knöt sig i stället för Finlands svenska metodistkyrka.
  • Equmeniakyrkan är affirmerad medlem av UMC sedan 2012.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice