Aldrig har vinnaren fått så få evangelikala röster

Glada Biden-Harris-väljare ger budskapet till Donald Trump att han ”fått sparken”. Med Biden får USA sin andra katolska president, men ändå röstade bara hälften av de katolska väljarna på
Här ska det vara en bildtext. foto: mikael m johansson

Joe Bidens seger har chockat Donald Trumps trognaste kristna supportar.

De kommer nu med anklagelser om valfusk.

Men andra kristna ledare manar till samling och besinning i ett splittrat USA.

Precis som i det förra amerikanska presidentvalet fick Donald Trump ett mycket starkt stöd av vita evangelikala väljare. Olika studier ger något olika resultat, men de pekar i samma riktning: omkring åttio procent av väljarna i den gruppen lade sin röst på den sittande presidenten. Enligt konservativa The Faith & Freedom Coalitions undersökning röstade enbart 14 procent på Joe Biden, ingen demokratisk presidentkandidat har fått ett lika lågt stöd av evangelikala vita väljare.

Undersökningar visar också att evangelikala inte alltid uppskattar Trump som person, men de stödjer hans politik. Joe Bidens tydliga ställningstagande för abort och andra mer liberala värderingar har istället stött bort evangelikala väljare, trots att Biden själv är en katolik som talar varmt om kristen tro. I sitt segertal lyfte han också upp behovet av att bäras av Gud.

President Donald Trump har, när detta skrivs, inte erkänt sig besegrad och har gjort vidlyftiga anklagelser om valfusk. Kända predikanter som Paula White och Kenneth Copeland sprider samma rykten. Den betydande nyhetssajten Charisma News har helhjärtat stött presidentens kampanj och låtit så kallade profeter göra uttalanden om att Gud utsett Trump till vinnare. Dessa vägrar nu erkänna att de hört fel.

— Nu pågår det en massa korruption. Nyckeln är att vi som Guds profeter måste komma samman i bön och förbön för att ta tillbaka vad fienden har stulit, säger predikanten Curt Landry till Charisma News.

Men det är långtifrån alla evangelikala pastorer och ledare som reagerat på samma sätt. Albert Mohler är en av de viktigaste ledarna i det största protestantiska samfundet i USA, Sydstatsbaptisterna, och han stödde Trump i presidentvalet. Nu varnar han dock för ryktesspridning.

— Att göra generella anklagelser om valfusk utan konkreta exempel som kan undersökas, det kan vara farligt för USA som nation, säger Albert Mohler till the Briefing.

J D Greear, som är Sydstatsbaptisternas president, har på Twitter uppmanat till förbön för Joe Biden och för USA: ”Be för vishet, rättvisa och sanning. Jag ber för framgång när han leder i det som är rätt och rättfärdigt.”

Equmeniakyrkans systerkyrka i USA, Covenant Church, har inte gjort något uttalande efter valet, och man har inte heller officiellt stött någon av kandidaterna. På samfundets officiella Twitterkonto betonas istället uppdraget att skapa fler lärjungar i en splittrad värld.

Även i andra kyrkotraditioner, där fler medlemmar troligen har röstat på Joe Biden än på Donald Trump, betonas nu vikten av helande. Michael Curry, biskop i Episkopala kyrkan, har i NBC News talat om vikten av att mötas över klyftorna.

22 procent av väljarkåren utgörs av katoliker, och det är en viktig grupp som båda presidentkandidaterna satsade på att vinna. Väljarundersökningar visar att varannan katolik röstade på Trump och varannan på Biden. Men även i denna grupp spelar etniciteten stor roll för de politiska sympatierna. En majoritet av vita katoliker röstade på Trump medan 67 procent av dem med spansktalande bakgrund röstade på Biden.

James Martin, som är en framträdande liberal katolsk präst, ser fram emot Bidens ämbetsperiod.

— Det betyder att vi inte bara får fyra år med en katolsk president, men en injektion av katolsk kultur in i det nationella samtalet som vi antagligen inte haft sedan JFK, skrev han på Twitter.

Fakta:

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice