”80 procent av kyrkorna saknar automatlarm”

Varje sekund som räddningstjänsten får ”till godo” kan göra enorm skillnad, menar räddningschef Göran Melin som hoppas att fler kyrkor tar lärdom av Ansgariibranden. Foto: Herman Nikolic/J

Om det funnit ett automatiskt brandlarm i Ansgariikyrkan i Jönköping hade räddningstjänsten varit på plats betydligt snabbare och skadorna hade kanske blivit mindre omfattande.

– Med ett automatlarm som varit direktkopplat hade vi blivit larmade omgående. Nu var kyrkan totalt övertänd när vi kom dit, konstaterar Göran Melin, biträdande räddningschef i kommunen.

Det var klockan två på natten som blixten slog ner i kyrkan, larmet kom in en kvart senare och fem minuter därefter var brandkåren på plats.

En ödets ironi är att räddningstjänsten i Jönköping ligger bara några minuter bort från Ansgariikyrkan. Lång resväg var det alltså inte i det här fallet.

För Sändarens räkning har Göran Melin tagit fram siffror på hur många av Jönköpings kommuns kyrkor som har automatiska och direktkopplade brandlarm. Av 126 kyrkor är det bara 28 stycken; runt 80 procent saknar alltså automatlarm.

– Och Jönköpings kommun är knappast sämre än andra kommuner i landet, snarast tvärtom, tror Melin.

Framförallt är det Svenska kyrkan som har skaffat automatlarm. Av kommunens frikyrkor är det betydligt färre. Den stora Pingstkyrkan i centrala staden är en som har modernt brandlarm, Immanuelskyrkan i närheten är en annan.

Den känner Göran Melin väl, han har under många år varit aktiv medlem. Och faktum är att kyrkan räddats av sitt larm:

– Det har varit ett par bränder i Immanuelskyrkan som vi snabbt kunnat släcka eftersom vi kommit dit i tid.

Larmet om branden i Ansgariikyrkan kom tack vare att inbrottslarmet utlöstes.

När en lokal rökfylls uppfattar nämligen larmet det som att någon person rör sig i lokalen. Ett modernt brandlarm där­emot utlöses redan av rök som man inte kan upptäcka med blotta ögat.

För ganska exakt ett år sedan brann det i en annan kyrka i Jönköping: Dalvikskyrkan som är en samarbetskyrka mellan EFS och Svenska kyrkan.

Precis som i fallet med Ansgariikyrkan var det inbrottslarmet som utlöstes. Först när en väktare kom på plats upptäcktes branden och räddningstjänsten larmades.

Då hade det brunnit ett bra tag. Av turliga omständigheter spred sig inte elden (det brann i ett rum där syret snabbt tog slut, orsaken till eldsvådan var teknisk). Men hela kyrkan rök- och sotskadades och har ännu inte kunnat öppnas för verksamhet.

George Olvik, Equmeniakyrkans kommunikationschef, säger att branden i Jönköping manar till eftertanke:

– Den ger absolut anledning till att se över brandskyddet. En särskild sak att tänka på är att församlingens viktiga handlingar finns förvarade på brandsäkert sätt.

Man har haft kontakt med församlingarna om vikten av försäkringar, bland annat efter ett par översvämningar. Idag, tror George Olvik, inte att någon församling saknar bra försäkringsskydd.

– Men, säger Göran Melin, även om man får ut från försäkringen så drabbas ju verksamheten. Och kulturvärden går inte att ersätta.

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice