Nyhet

Växtvärk i Hovslätt

Förra söndagen utökades församlingen i Hovslätt med ytterligare 16 nya medlemmar. Foto: Mats Kiland

Medan andra kyrkor slåss med minskade medlemssiffror är Equmeniakyrkan Hovslätt ett exempel på det motsatta. 120 nya medlemmar på fem år och inget talar för att ökningen skulle minska.

Sammanslagningar och nedläggningshot får ofta rubriker, men det finns också en annan verklighet för en del av Sveriges frikyrkor. I Equmeniakyrkan Hovslätt har församlingen snarare problem med att de börjar bli för många för att lokalerna ska räcka till.

– Ja, efter kyrkan senast kom tre personer oberoende av varandra och sa att det nog är dags att bygga ut. Kyrksalen är så gott som alltid full och just den dagen hade ett 40-tal personer trängts i vårt lekrum, som snarare blivit en bastu, skojar David Hjelmqvist.

Det var precis efter att ytterligare 16 personer gått med i församlingen och fyllt estraden till bredden.

– Så den börjar bli lite för liten den med, menar Hjelmqvist som sett församlingen växa från 370 till 440 medlemmar på fem år. Alltså en ökning på 70 personer räknat med både sådana som tillkommit och de som flyttat. Vare sig det varit till sitt himmelska hem eller någon annanstans.

Totalt har han under samma period fått hälsa hela 120 personer välkomna in i församlings-gemenskapen.

– Hovslätt är ett samhälle som hela tiden växer och en del av de som kommer är nyinflyttade familjer från säg Jönköping, eller sådana som vänt hem igen sedan man skaffat familj. Totalt har vi 75 medlemmar som sökt sig hit på flyttbetyg, men också 45 som gått med i församlingen på bekännelse. Det känns också väldigt roligt, konstaterar Hjelmqvist.

I Hovslätt, menar han, har Equmeniakyrkan en central roll och just nu förbereds inför en årlig julmarknad som brukar locka många fler än bara medlemmarna i församlingen. Församlingens öppna bibelskola (som i år hade föreläsare som Magnus Malm och Charlotte Rörth) har också hjälpt till att sätta dem på kartan.

– Vi är en aktiv församling och det gläder mig, säger Hjelmqvist.

Frågan är nu bara exakt hur aktiva de kan vara innan det är dags för nästa steg - och utbygge.

– Den nuvarande kyrkobyggnaden renoverades 1992, så det börjar nog bli läge. Men tomten som bygget står på är inte helt ultimat med vad den tillåter. Vi får se, men det är helt klart angenäma problem.

Fakta: Hovslätt

Kort om samhället:

Ligger strax utanför Jönköping, och har ett invånarantal på runt 3000 invånare.

Kort om Equmeniakyrkan:

Bildades 1866 och är en av samhällets äldsta aktörer. Har varit i tillväxtfas i princip sedan dess och har i dag runt 440 medlemmar med fem anställda (inklusive förskolechef).

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare