Norge minns terrorn: "Breivik var en av oss"

För tio år sedan sprängde Anders Behring Breivik en bomb i hjärtat av Oslos regeringskvarter. Därefter åkte han till Utøya och utförde massmord på deltagare på AUF:s sommarläger.

Nu samlas Norge för att minnas de 77 som föll offer för terroristen.

- Tillsammans var de det finaste uttrycket för vårt öppna folkstyre, säger tidigare statsministern Jens Stoltenberg.

Uppmärksammandet av tioårsdagen idag, 22 juli,  inleddes med en minnesstund i ett soldränkt regeringskvarter i centrala Oslo. Här detonerade terroristen en sprängladdning som dödade åtta människor. Platsen vid regeringens säte Høyblokka är än i dag till stora delar en byggarbetsplats.

Vi glömmer er aldrig, sade Lisbeth Kristine Røyneland, ledare för den nationella stödgruppen efter 22 juli och mamma till en av dem som dödades. 

I publiken fanns bland andra medlemmar ur den norska kungafamiljen, statsminister Erna Solberg (H) och Jens Stoltenberg, Norges statsminister vid tiden för terrordåden och nu generalsekreterare i Nato.

-Brutaliteten i terrordåden kan vara svår att ta in – men det är vårt ansvar att göra det,” sade Lisbeth Kristine Røyneland,

-Tio år senare måste vi tala klarspråk – vi har inte stoppat hatet. Högerextremismen lever fortfarande. Terroristen var en av oss. Han var en av oss. Sanningen om de senaste tio åren är historien om en uppgörelse som aldrig kom, men som vi måste använda de kommande tio åren för att se till att den ska komma, slutade hon,

Norges statsminister Erna Solberg talade om terrorn den 22 juli som ett angrepp på demokratin, en politiskt motiverad handling riktad mot Arbeiderpartiet och AUF.

-I dag minns vi de 77 som aldrig kom hem. De ska varje dag påminna oss om hur viktigt det är att kämpa för tilliten, öppenheten och mångfalden vi har i Norge.

Minnesstunden i regeringskvarteret avslutades med att namnen på offren för terrordåden lästes upp. Det var en plågsam lyssning, som aldrig tycktes ta slut.

Drygt en timme senare hölls en gudstjänst i Oslo domkyrka med anledning av tioårsdagen. Jens Stoltenberg var en av talarna.

Utanför domkyrkan hade människor med rosor i händerna samlats utanför kyrkan.

Senare under dagen samlades överlevare med Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre och AUF-ledaren Astrid Hoem på Utøya, där  69 personer mördades – de flesta av dem barn och unga. I likhet med ceremonien dagen innan, då även Sveriges statsminister Stefan Löfven var på plats, hölls en tyst minut och flera personer höll tal.

Klockan 19 slår klockorna i Oslo rådhus 77 gånger, en gång för varje offer den 22 juli. Samtidigt stannas samtliga bussar, spårvagnar och tunnelbanetåg i Oslo.

Senare på kvällen sänder NRK ett nationellt minnesarrangemang från konsertarenan Oslo Spektrum. I samma arena hölls en stor minnesstund för offren drygt en månad efter dådet 2011, då bland annat kung Harald höll ett uppmärksammat tal. Även denna kväll finns kung Harald bland talarna.

Marc Skogelin/TT

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice