Nobelpristagaren under dödshot

Denis Mukwege. Foto:Pressbild/PMU

Hotbilden mot chefsläkaren Denis Mukwege har ökat drastiskt. Nu berättar han om hotkampanjen och upplevelsen över att bli offentligt smutskastad. Samarbetsorganisationerna PMU och Läkarmissionen som står i direktkontakt med Mukwege fördömer de falska påståenden och hot som riktats mot honom och vädjar till FN att återuppta skyddsåtgärder gentemot Mukwege.

I ett pressmeddelande från PMU berättar fredspristagaren, chefsläkaren på Panzisjukhuset i DR Kongo och pastorn Denis Mukwege nu att hotbilden mot honom har tilltagit;

- Jag fruktar för mitt liv, men jag fortsätter mitt arbete. Jag behövs här på sjukhuset bland våldets offer. Här är jag hemma, säger Mukwege.

Sedan slutet av juli har Mukwege och hans familj varit måltavlor för en hotkampanj, online och offline. Hoten har kommit allt närmare och Mukwege berättar att han numera får dödshot direkt till sin mobiltelefon. Samtidigt har FN tagit bort det personskydd som Denis Mukwege tidigare har haft.

- De försöker smutskasta mig och arbetet som drivs på Panzisjukhuset. Jag blir chockad och ledsen över det som skrivs och sägs. Det är stora lögner från hög politisk nivå som vi inte har sett tidigare. De har ingenting som underbygger påståendena. Men de målar upp mig som en fiende till folket. Det enda jag vill är att det ska bli rättvisa för hela folket, berättar Denis Mukwege.

Denis Mukwege har vid flera tillfällen tidigare mottagit dödshot på grund av hans outtröttliga åtagande att fördöma sexuellt våld som ett krigsvapen i DR Kongo. I oktober 2012 utfördes ett mordförsök mot Mukwege och hans familj som resulterade i mordet på hans nära vän och säkerhetsvakt.

- Vi är oroliga över situationen. Vi har arbetat länge med Denis Mukwege. Hotet mot honom visar på en oroande trend av våld och hot som människorättsförsvarare utsätts för i världen idag. Många dödas för sitt engagemang. Det demokratiska utrymmet krymper och människors yttrandefrihet minskar, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU.

Som samarbetsorganisationer för Panzisjukhuset där Mukwege arbetar står biståndsorganisationerna PMU och Läkarmissionen i direktdialog med Mukwege och följer hur säkerhetssituationen utvecklar sig.

- Nu krävs det att FN går in och stärker skyddet kring Denis Mukwege. Just nu arbetar vi för fullt med politiska påtryckningar för att FN ska återuppta ansvaret att skydda Mukwege, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare för Läkarmissionen.

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Sorgligt, Nobelpriset brukar annars fungera som ett skydd. Och a propå Nobelpris tycker jag att kommittén för Nobels fredspris ska låta Arktiska Rådet och Greta Thunberg dela årets fredsnobelpris. Arktiska rådet, med sin större medlemskrets, fyller i det fördolda en viktig funktion att hindra de fem stater som har "tårtbitar" till Nordpolen att helt ohämmat ta för sig däruppe när uppvärmningen är som brutalast där och "frigör" naturresurser och sjöfartsvägar.