Väpnat gäng kidnappade missionärer

En grupp amerikanska missionärer med sina familjer kidnappades i helgen i Haiti.
Det är bara ett tecken på hur landet dras ner i en våldsspiral. Hjälporganisationen Hoppets stjärna arbetar i det sönderfallande landet och vittnar om en kaotisk situation.

Enligt uppgifter i internationell media var det totalt 17 amerikaner, vuxna och barn, som på väg hem från ett barnhem stoppades och fördes bort av ett beväpnat gäng i huvudstaden Port-au-Prince.
Den utsändande biståndsorganisationen, Christian Aid Ministries, har i ett meddelande vädjat om förbön för att gängmedlemmarna ska omvända sig. Organisationen samarbetar nu med den amerikanska ambassaden för att försöka få missionärsfamiljerna frigivna.

Haiti är ett land där många kurvor pekar åt fel håll. Landet plågas inte bara av jordbävningar, som i augusti tog omkring 1500 människoliv, utan även av våldsamma gäng och politisk instabilitet. Bara under 2021 har 628 kidnappningar rapporterats och flera katolska präster och nunnor återfinns bland de drabbade.


Hoppets stjärna stöttar skolor i Haiti sedan lång tid tillbaka, och enligt verksamhetschef Ulrika Kallin Eriksson har sönderfallet pågått länge.
— Man har under årtionden haft ledare som inte satt landet främst. Korruptionen är omfattande och missnöjet är stort bland befolkningen, säger hon.


Den politiska situationen i landet är kaotisk. I somras blev landets president Jovenel Moïse lönnmördad och det har ännu inte klarlagts vem som beordrade den attacken. Korruptionen är dock omfattande och det finns misstankar om att politiska motståndare kan ha planerat mordet.


Hoppets stjärna har lokalanställda i Haiti, men ingen svensk personal på plats på grund av den hotfulla situationen. Inte ens den haitiska personalen vågar nu resa mellan organisationens skolor utan sköter kontakterna via nätet.
— Gängen har fullkomligt tagit över. Polisen har inte en chans, säger hon.


Majoriteten av befolkningen är mycket fattig. Enligt Ulrika Kallin Eriksson är det speciellt de fattiga i städerna som får sina liv begränsade av våldet.
— De vågar knappt gå ut längre för att köpa mat, säger hon.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.