Metodistkyrkan blir exklusiv elitklubb

Filmskaparen Jonas Åkerlund fick inte till sitt kulturhus och Trefaldighetskyrkan blir nu elitklubb, Foto: i99pema(Commons) och TT

Den före detta metodistkyrkan i Stockholm blir nu hem för en exklusiv internationell klubb.
Solveig Högberg, som var pastor i Trefaldighetskyrkan, hade hellre sett att de tidigare planerna på en kulturscen gått i lås.

Det var 2014 som Trefaldighetskyrkan på Östermalm i Stockholm såldes av den lilla metodistförsamlingen till filmskaparen Jonas Åkerlund. Hans plan var att omskapa kyrkan till en plats för musik och kultur. De idéerna kunde dock aldrig förverkligas och istället blir nu kyrkan en del av den internationella klubben Soho House.
— Jonas kontaktade mig och berättade detta för ett tag sedan. Han ville inte att vi i församlingen skulle få reda på det genom media, säger Solveig Högberg.

Soho House grundades 1995 i London av Nick Jones som en plats för kreativa människor att mötas och umgås. Sedan dess har Soho House expanderat över världen och i många städer har dessa hus blivit platser som samlar den kreativa eliten och de som önskar att de tillhörde den. Inte vem som helst får bli medlem, och just den exklusiviteten utgör en lockelse. Enligt Reuters har Soho House idag 119 000 medlemmar världen över.

Enligt rapporterna inifrån klubbarna är dessa en mix av restauranger, dansklubbar och barer, vilka är inredda för att skapa en avslappnad men samtidigt elegant miljö. Det verkar vara ett framgångsrikt koncept. Soho House är inne i en expansiv fas då man etablerar sig i många fler städer över världen. Företaget har också introducerats på börsen i New York i år och värderades då till nästan 25 miljarder kronor.

Solveig Högberg säger att hon inte vill kommentera att kyrkan är på väg att bli en medlemsklubb.

—Vi sålde till det som vi trodde skulle bli bäst, att det skulle bli en kulturscen. Det klart att vi hellre sett att kyrkan kunnat vara öppen för allmänheten. Jag vet att Jonas försökt, men det var tyvärr inte möjligt, säger hon.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.