Malmö i religiöst samarbete efter kravallerna

Personal från Malmö stad röjer upp krossat glas i stadsdelen Rosengård efter helgens upplopp i kölvattnet av den koranbränning som genomfördes på fredagen. foto: Johan Nilsson/TT

En koranbränning i Malmö skapade upplopp i staden.

Men religiösa företrädare har tillsammans försökt att skapa lugn.

— Jag hoppas att vi istället får en positiv spiral, säger prästen Albin Tanke.

Den danske islamkritiske partiledaren Rasmus Paludan har vid flera tillfällen bränt koranen i Danmark. I fredags skulle han ha genomfört en sådan aktion i Malmö, men han stoppades vid gränsen av svensk polis och belades med två års inreseförbud. Enligt polisen är han en fara för ordning och säkerhet i samhället.

Anhängare till Rasmus Paludan genomförde ändå en koran-
bränning i Malmö. Natten till lördagen gick hundratals män ut i stadsdelen Rosengård för att protestera mot Rasmus Paludan, vilket resulterade i upplopp och våld riktat mot polisen. Dessutom hördes antisemitiska slagord. Händelserna har fått uppmärksamhet i internationella medier.

Men det interreligiösa arbetet har också uppmärksammats. Både politiska och religiösa företrädare samlades i torsdags i Rosengårds kulturcentrum för att markera mot hat, hot och våld. En av deltagarna var Karin Pråmell, tillförordnad kyrkoherde i Malmö.

— Det är oerhört viktigt att visa på enhet. Staden Malmö behöver att vi tar ansvar för klimatet här, och att vi kan visa att vi kan arbeta tillsammans, säger hon.

Det är inte bara kristna som visat solidaritet med muslimer. Västra Skrävlinge kyrka, som ligger i Rosengård, har vid flera tillfällen utsatts för vandalism. Flera imamer besökte kyrkan i samband med manifestationen.

— Det betydde väldigt mycket. När hot och vandalisering drabbar så visar detta att vi står enande, säger hon.

Prästen Albin Tanke, som också är involverad i det interreligiösa arbetet, hoppas att initiativen ska bidra till en positiv spiral i Malmö.

— Det var kraftiga upplopp den första natten, men sedan blev det lugnt. Tusentals människor hade gått ut på gatorna för att visa att de älskar Malmö, säger han.

Stadionkyrkan, som tillhör Equmeniakyrkan, har inte varit direkt delaktig i arbetet. Före-ståndaren Bengt Cederblad tar dock avstånd från Rasmus Paludans agerande.

— Vi har yttrandefrihet, men detta var bara ett sätt att skapa konflikt och spä på spänningar. Det är helt förkastligt, säger han.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.