Lööf avgår efter valbesvikelse, hat och hot

Annie Lööf under partiledarutfrågningen i Vårgårda. Foto: Lina Bronson

Annie Lööf avgår efter elva år som partiledare i Centerpartiet.

- Det är ett svårt beslut men rätt, säger hon. 

Den 23 september 2011 tillträdde Annie Lööf som partiledare i Centerpartiet. Elva år senare, efter ett svagt resultat i valet, har hon nu bestämt sig för att kliva av rollen. 

Det berättade hon idag under en presskonferens.

- Om jag ska vara helt ärlig är detta något jag tänkt på redan sedan förra mandatperioden, att detta blir min sista valrörelsen. Nu vill jag ge vidare stafettpinnen och igod tid ge min efterträdare möjligheten att bygga sitt lag, berättar hon. 

Vill vara mer med barnen

En av frågorna från de journalister som närvarade på presskonferensen var om beskedet inte kom för sent, med tanke på det dåliga valresultat som Centern presterade i riksdagsvalet.

- Det är möjligt faktiskt, men det är något som den grupp som kommer att jobba med eftervalsanalys nu får avgöra.

Annie Lööf, som mellan 2013-2014 också var näringsminister i Fredrik Reinfeldts M-ledda regering, lyfter fram några ytterligare anledningar till beskedet. Inte minst hennes längtan av att vara mer med sina barn.

- Jag har arbetat med detta i 11 år och det är klart att det tagit tid från mina barn och gjort det svårt att få ihop riktiga ledigheter och semestrar, berättar hon och utvecklar:

- Dagen efter valet kände jag en besvikelse men också en lättnad. Jag kunde gå och hämta min dotters nya skola som jag inte varit på under hela hösten och kände en tacksamhet för att jag inte är skadad, förklarade hon.

Var på nazistens dödslista

Tidigare i år kom det ut att Annie Lööf varit måltavla för den nazist-anstrukne gärningsmannen som dödade Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan. Hon har också fått utstå mycket hat på nätet och i diskussioner.

- Politiken är en tuff bransch och därför ber jag  alla kollegor, förtroendevalda och alla medmänniskor - tänk på att vi alla bara är människor. Vi måste ha respekt för varandra i kommentarsfält, i debatter och när vi pratar med varandra. Det man vinner kortsiktigt med populism undergräver det demokratiska samtalet på sikt, sade Lööf.

Är din avgång en möjlighet för din efterträdare att närma sig M?

- Jag kommer inte kommentera något om framtidspolitiken, men det finns ett brett majoritetsbeslut att bedriva en liberal politik som vill samla den breda mitten men inte samarbeta med SD. Vill Ulf Kristersson kapa de banden är det intressant att diskutera, förklarade hon. 

Hur känner du att stå här efter 11 år och meddela din avgång?

- Nej men jag känner en stolthet, jag kan sträcka på ryggen och säga att vi gjort flera av våra bästa val, vi har fått igenom mycket av vår politik och jag är så tacksam för det stöd jag fått av alla centerpartister under de här åren. 

Partistyrelsen i C kommer kalla till en extra årsstämma och tills beslutet formellt tagits sitter Lööf kvar som partiledare.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice