Lokala församlingar välkomnar årets Pride

Årets Prideparad kommer att ta både digital och fysisk form

Nyckeln till frihet. Det är temat på årets Stockholm Pride, som börjar idag och pågår till 8 augusti. Trots namnet blir det ett nedskalat evenemang i år, men kyrkorna bjuder ändå på ett relativt fullmatat program med gudstjänster, samtal och utställningar.

 

Som vanligt utgör Kyrkorna på Pride ett samarbete mellan Equmeniakyrkan region Stockholm och Svenska kyrkan Stockholms stift tillsammans med Svenska kyrkans unga i Stockholms stift och EKHO-Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer.

– För Equmeniakyrkans del kan jag säga att det är ett enskilda församlingar i region Stockholm som samarbetar, säger regionala kyrkoledaren Jenny Dobers. Hon berättar att många fler församlingar deltagit i planeringsarbetet än vad som syns utåt och och att antalet som vill vara med stadigt växer.

Hon berättar också att årets Pridevecka ändå blivit större än man först trodde, tack vare att restriktionerna lättat.

– Vi planerade först för ett helt digitalt Pride, men nu har vi också fysiska träffar. Men fokus för både oss och Svenska kyrkan har i år varit den lokala församlingen snarare än mastodontiska gemensamma arrangemang.

–  Att vi vill sprida ut det som görs såhär, beror förstås dels på Corona, men också att det är bra att lokala församlingar får vara de som välkomnar. 

Evenemanget, som betecknas som en alternativ festival, hålls i huvudsak på Södermalm. Det blir uppträdanden på Södra Teatern, Pride House på Clarion Stockholm och en digital hybrid-parad, vilket innebär en digital sändning med live-inslag här och där.  

Många av Equmeniakyrkans arrangemang är koncentrerade till Andreaskyrkan på Söder, där man har öppen kyrka med fika både onsdags-, torsdags- och fredagseftermiddagar under Prideveckan i samarbete med Bilda och universitetskyrkan 

Onsdagen den fjärde augusti hålls exempelvis andakt med nattvard kl 18, följt av ett samtal om ”Equmeniakyrkan, ett hem för HBTQ+personer”. På torsdagskvällen hålls en andakt vid namn ”Gud i alla färger” medan Immanuelskyrkan håller gospelgudstjänst på fredagen betitlad Gud under regnbågen.

Men alla arrangemang är gemensamma för kyrkorna på Pride och på fredagen finns också en utställning i Markuskyrkan om hiv och aids. Kungsholms kyrka håller queera bibelstudier torsdag 14-15 och ett inslag som säkerligen blir mycket populärt, är onsdagskvällens Singalong i Kungsholms kyrka med operasångaren Rickard Söderberg.

Läs mer på: https://equmeniakyrkan.se/kalender/stockholm-pride-2-8-augusti eller https://program.stockholmpride.org/sv/organizers/895/kyrkorna-pa-pride

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.