Vi står inte ut med den här skandalen

Skandal känns alltsomoftast som ett urvattnat uttryck, men desto viktigare att poängtera när det väl sker en sådan. Sändaren väljer att lyfta frågan om konvertiterna så högt av en enda anledning: Just nu pågår en skandal och vi står faktiskt inte ut. De flesta konvertiter vi skrivit om på ett sätt eller annat är unga män från Afghanistan/Iran. Som Jawhar i vårt långa personporträtt på sidorna här innan. Det är inte på något sätt den enskilt viktigaste gruppen människor som kommer hit som flyktingar. De blir heller inte viktigare som människor för att de konverterat till kristendomen.

På många sätt är de ensamkommande unga afghanerna en grupp som stundtals tar orimligt stor plats i media jämfört med andra utsatta grupper som kommer hit. Den synpunkten på varför just denna grupp får ta en så stor plats i våra spalter kan enkelt förstås.

Alla konvertitfall handlar heller inte om afghanska unga män. Men det som sticker ut för denna grupp är att de i detta nu är föremål för en av de större skandalerna i modern tid på Migrationsverket, när de får avslag och bedöms ska utvisas till landet som bara har Nordkorea före sig på listan för extrem religiös förföljelse*.

Som tidning väntar vi med stor spänning på resultatet av frikyrkornas egen utredning av konvertitfallen. Innan den färdigställts har pingstpastorn Christian Mölk stått för ett jättearbete vad gäller att lägga ut besluten för var och en att se – Migrationsverkets handläggare saknar grundläggande förståelse om hur en genuin Gudstro kan se ut.

Med uttryck i stil med ”det är bara för kristna kvinnor att ta på sig hijab, eller män att gå lite mer i moskén” visas det med all (o)önskvärd tydlighet.

Otydligt är dock på vilka grunder en människa ska anses som kristen för att passera. I ett fall bedömer Migrationsverket nämligen att en person inte kan anses vara kristen, eftersom han inte låtit döpa sig. Å andra sidan finns ett beslutsunderlag där intyg från församlingsmedlemmar liksom foton från doptillfället i sig ändå inte kan styrka personens ”genuina tro”.

Sändarens inställning är inte att ingen människa ska kunna utvisas från Sverige, inte ens om du har konverterat. Däremot kommer vi göra vår del i kampen för att var och en av dessa, liksom alla andra grupper av flyktingar, ska få sina fall prövade med rätt förutsättningar, och bästa möjliga kompetens.

Ruth Nordström, chefsjurist på Scandinavian Human rights lawyers, visade veckan som gick att konvertiter inte alltid får det. Med fallet Abdul Malik som skulle utvisas till Pakistan, tog hon och kollegan Rebecka Ahlstrand fallet ända till FN:s tortyrkommité (smaka på den) innan det vände. Nu har Malik fått uppehållstillstånd och flyktingstatus istället för att utvisas till en mardrömslik ovisshet som många andra.

För den här gruppen är det alltså lätt att konstatera att många inte får rätt förutsättningar för rätt beslut. Kunskapen är för låg och besluten, som Migrationsdomstolen oftast går på, för godtyckliga.

Därför kan vi som tidning inte vara tysta innan ropet nått fram hela vägen till dem, och till de politiker som är ytterst ansvariga för att denna skandal, ja skandal, kan pågå inom ramen för det demokratiska Sverige.

Vi står helt enkelt inte ut.

*enligt senaste rapporten från World watch list

»Otydligt är dock på vilka grunder en människa ska anses som kristen för att passera.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
5 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Britt-Marie
Sanningen är störst!
Birgitta Sjöström Aasa
TACK! Vi är många som inte står ut med den här rättsosäkerheten som drabbar våra vänner från andra länder!
Elisabeth Granath
Tack för ert enträgna arbete
Vera Korpela
Vi vet att det finns en medveten och i lång tid planerad globalism som ska bli en dag Antikrists Rike på jorden. Det som sker nu är pågående process att skapa detta Rike. Därför sker en förflyttning av folk runt jorden, som de vore schakpjäser som någon spelar med. Vi vet vem det är! Detta i syfte att skapa rotlöshet, förvirring, hat, oordning, kriminalitet, lögner, false enad religion om så kallad kärlek och förbrödning mellan alla möjliga religioner. Laglöshetens tar fart, koruption, dekadens, ogudaktiga lagar osv. Och allt detta drar Guds dom över hela jorden. Hur ska folk omvända sig när de tror på laglöshet och paganism, falsk människo gjord fred, lögn, bedrägeri osv? Poliser flyr sitt jobb, man drömmer rättfärdiga men befriar brått slingar. Så gjorde man med bråttslingen Barnabas som man befriade men dömmde Jesus Kristus. Samma ande råder nu i Sverige, svart 🖤 är vitt och ont är gott. Må Jesus Kristus förbarma sig över oss!
Helena Olsson
Jag har en rad upplevelser av bl a afghaner i Sverige. Det har förändrat hela mitt liv. Förföljd, hotad, blivit av med jobb, vänner försvinner mm. Jag kan inte hålla med om att alla har rätt att vara här i Sverige. Det finns orsaker.