Vi kan bättre om trosförföljelse

Det är en vecka sedan bilderna av hur talibanerna intagit presidentpalatset i Kabul kablades ut. I Sändaren citerades farsievengelisten Kasra Sadaat kring hur situationen nu blir för de kristna i Afghanistan.

I dag följer vi upp med hur en kristen Afghanistanexpert får rapporter om hur talibaner aktivt har börjat jaga konvertiter.

De som vågar sticka ut hakan med sin tro kan göra sig beredda på en enkelbiljett till sin skapare, de som försöker gömma sig kan, om de lyckas, i stället få höra hur familjemedlemmar plågas i deras ställe.

Till och med att bara omgärdas av rykten kan vara förenat med livsfara och borde i sig vara ett givet argument att varenda konvertit i Sverige, vare sig de klarat migrationsverkets nålsöge­bedömningar eller inte, ska få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Det är också hög tid att Sveriges regering blir en än starkare internationell försvarare av religionsfrihet i alla länder. Inte minst för kristna minoriters rätt.

Det finns en air av naivitet bland svenska politiker, en slöja som ännu inte helt trillat av, att kristna trots sin relativt priveligierade ställning genom främst den före detta statskyrkan i just Sverige, samtidigt är världens enskilt mest förföljda grupp (Källa: Open doors).

USA och Storbritannien har redan adresserat saken vid olika tillfällen, Bland annat lade de brittiska utrikesministeriet 2019 fram flera förslag till åtgärder mot förföljelse av kristna (och religiösa minoriteter) i världen. Sverige kan lika bra, eller bättre på den punkten.

Som kyrkor i landet är det vår plikt att inte tystna om de missförhållanden som trossyskon lider av över jorden. Det är också hög tid för Svenska politiker och beslutsfattare att undersöka vad de utvisningsbeslut för konvertiter (och andra
afghaner) på många gånger lösa grunder, från senaste åren har lett till?

Är det rent av så att vi har delat ut passiva dödsdomar i svenska domstolar?

Att konvertitskandalen varit en av vår tids stora rättsskandaler har vi med flera sagt länge, men aldrig förr har det varit så smärtsamt uppenbart.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.