Vi firar 30, men kunde lika väl haft 180-årsfest

För ganska exakt fyra år sedan hade jag precis varit och sett Sändarens lokaler för första gången, spänd av förväntan på var resan som dess chefredaktör skulle ta mig.

Det sades av någon att det är en produkt med benen i två sjunkande skepp, tidningsbranschen och frikyrkan. Men jag ser det inte så. Aldrig har fler läst nyheter (om än inte i papper) och aldrig har det faktiskt funnits så många kristna i världen - frikyrkligheten växer dessutom fortast, även om det inte ser ut riktigt så i Sverige.

Jag har alltså benhårt intalat mig att vi är i en framtidsbransch och även om det inte går i rapidfart har vi sakta men säkert tillsammans fått vår lilla del av skutan att vända.

Stabil siffra över 30 000 läsare

Räckvidden har ökat från runt 20 000 läsare i veckan till en stabil siffra på en bit över 30 000. Och äntligen ser vi att återväxten av prenumeranter också ökar i rena tal, det vill säga fler nya prenumeranter tillkommer i jämförelse med de vi tappar (oftast i dödsfall). Trenden behöver hålla i sig ett tag till för att man verkligen ska ropa HEJ, men det går åt rätt håll och det är fantastiskt.

Även om födelsedagen först är i november kommer vi smygstarta firandet redan under sommaren

Varje litet steg är verkligen ett lagbygge. Och inte bara av det lag som just nu råkar finnas på redaktionen eller som frilansmedarbetare. I år fyller Sändaren 30 år. Sten för sten har den här produkten byggts upp och förvaltats.

I sin tur bygger tidningen på tidigare husgrunder som byggts på och om åtminstone sedan den engelske metodisten George Scott grundade tidningen Pietisten 1842. Så egentligen skulle vi lika gärna kunnat ha fira 180-års jubileum i år.

Kaffemoped

Även om födelsedagen först är i november kommer vi smygstarta firandet redan under sommaren. När jag möter Charlotte Rörth i ett samtal under kyrkokonferensen 13 augusti blir det Sändarenfika, och under Hönökonferensen finns vi på plats med bland annat, håll i er, en kaffemoped!

Där ska jag också vara med i en panel om Fredrik Lindés film ”Frikyrkans historia”. En film som i vanliga fall bara gått att hyra för större summor och visningar men mellan 1 juli och 7 augusti kommer finnas tillgänglig för en billigare summa via Sändaren. Håll utkik i tidningen, sajten eller vårt kommande nyhetsbrev för rabattkod. Nog är det passande att vår nyaste kanal till läsarna rivstartar med ett erbjudande som tjänar till att förankra oss i historien.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.