Varför vänder vi oss till ”legender”?

Ibland känns internet som ett nattsvart hål av konspirationsteorier, också bland kristna.

Vi behöver återuppväcka vår långa tradition av att vara ett prövande folk utan att för den sakens skull hemfalla åt legender.

Från att ha varit en plats där ”all kunskap skulle samlas” framstår det ibland som att internet blivit alla knasiga teoriers slasktratt.

Några exempel att finna bland youtubevideos och twitterinlägg: Covid-19 finns inte, utan är 5G-strålning. Vaccinet är Microsoftgrundaren Bill Gates sätt att injicera microchip på människor. Joe Biden är satanist. Alla förutom några utvalda youtubers och ­deras följare är lurade.

Det mesta kunde man skrattat åt. Om det inte vore för att förespråkarna röner en sådan framgång - och det rätt in i den kristna församlingen.

För inte länge sedan skrev pastor Micael Grenholm om en del av konspirationsteoriernas faror på spalten intill, och jag har tidigare också nämnt amerikanska evangelikalers tro på att Trump skulle anses vara en sorts inkarnation av den persiske kungen omnämnd i bibeln som Kyros. Och därför har en särskild välsignelse.

Ofta landar de flesta konspirationsteorier förr eller senare i att någon av dessa tre grupper ligger bakom allt ont som händer i världen: judar, vatikanen och frimurare.

Vid närmare titt skiljer sig inte dagens konspirationsteorier nämnvärt från de som florerat runt klotet på olika sätt sedan åtminstone en 150 år tillbaka, i vissa fall längre.

Det läskiga är att kristna nu dras med i teorier som kan tyckas inte behöver större prövning för att rasa ihop som ett korthus.

En youtuber med kristen koppling agiterar exempelvis för att resten av världen har fel om att Joe Biden svors in som president. Att Sverige egentligen styrs av frimurare, familjen Wallenberg och de (judiska) mediefamiljerna Bonnier och Schibsted. Att allt som står i det som kallas ”mainstream media” är falskt medan bland annat han och hans personliga favoritkanal, en av internets stora new age gurus(!), har sanningen. Det är ”stensäkra” källor på var olika maktpersoner befinner sig, statskuppar och exakta förutsägningar som sedan ändras i senare videos så att den egna sanningen fortsatt ska framstå som sann.

Jag är nu inte ute efter att ”exponera” någon person. Många av konspirationspredikanterna har säkert goda intentioner. De hyser en känsla av att något inte står rätt till här i världen, och vill agera på den. En ytterligare anledning är säkert den urgamla fascinationen för att sitta inne på hemlig kunskap.

Konspirationer är per se inte heller falska och icke-existerande. Korruption, dolda vänskapsband och jag hjälper-mig-så-hjälper-jag dig mentalitet finns i varenda landsort liksom på högsta internationella nivå.

Att världens åtta rikaste personer tillsammans äger mer än halva världens befolkning måste väl anses vara någon form av konspiration, eller åtminstone dupering av världens tillgångar och ekonomiska flöde.

Att avslöja sådana orättvisor och missförhållanden är en del av kyrkans uppgift.

Men inte att sprida skräck och osäkerhet om sådant som vaccin eller andra människogrupper. Det är något annat.

Jag kan inte undgå att tänka på Paulus ord om att ”Det kommer en tid då människorna inte längre vill lyssna till den sunda läran utan skaffar sig den ene läraren efter den andre, därför att det kliar i dem att få höra sådant som de önskar. De slår dövörat till för sanningen och vänder sig till legenderna...”

Paulus svar på problemet är lika briljant formulerat. ”Håll alltid huvudet kallt, var beredd att slita ont, (gör vad som åligger en förkunnare) och fullfölj din tjänst.”

I den kristnes tjänst verkar mytspridande som skiftar fokuset från det centrala hos Kristus alltså inte ingå.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.