Vänd blicken till denna sida Atlanten

Jag tror inte det är lögn att säga att svensken kan mer om Donald Trump än om Stefan Löfven och om amerikansk politik (åtminstone dess baksidor) än svensk.

Detta är fullt logiskt utifrån att vi och andra delar av Europa sedan världskrigsslutet sett oss som en del av samma informella imperium kallat ”Västvärlden”.

Sett till de tekniska och mänskliga landvinningarna har detta imperiums framgångsrika existens fått dess invånare att tro det skulle vara för evigt.

Men som alla imperier av rang krackelerar det till sist, alltsomoftast inifrån. Först efteråt går det att säga vad startskottet var och när det verkligen hände. Fyra år med Donald Trump vid röda knappen har skyndat på den processen.

Tillfrisknar han snabbt från Covid-19 är mitt tips att han sitter fyra år till. Det är svårt för oss på andra sidan av västlandet att förstå den amerikanska debatten helt, men de gillar comebacks samtidigt som exempelvis drogliberalism och löften om sen abort skrämmer fler än bara de så kallade högerkristna.

Kanske är det dags att acceptera att vi varken resonerar likadant, eller kommer kunna påverka valet genom hätska utfall mot en president som tveksamt ens reflekterat över vår existens.

Istället skulle vi kanske börja med det som påverkar vår del av det krackelerande imperiet.

Som hur vi ska göra med den smygande överstatligheten som EU antagit genom gemensamma skulder, internetdirektiv, och diskussioner om gemensamma arméer?

Eller de interna motsättningarna mellan liberala och reaktionära EU-nationer?

Enligt en Kantar-Sifo undersökning från förra året var den främsta anledningen för svenskar att inte rösta i EU-valet att ”man vet för lite”.

Ärligt talat är väl detta mer akut för oss än en valspurt där debatten inte ens är värdig att jämföras med den i sammanhanget sofistikerade sandlådan.

Låt post-corona bli början på en tid då vi hellre granskar våra egna bjälkar och själva är med och tar taktpinnen för en fri värld.

Sverige kan påverka sin framtid, och därmed en del av världens. Men det är från Stockholm och Bryssel - inte från Washington.

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars K
En bra artikel om att vända blicken till vårt eget land och hur vi vill ha vår framtid Lars