Väljarnas ­förtroende är också ett val

Fötroendet för svenska politiker har varit i fritt fall sedan ett decennium tillbaka.

Det visar det senast redovisade Valforskningsprogrammet från Göteborgs universitet som loggat förtroendestatistik mellan 1988-2019. 63 procent av väljarna hade förtroende för sina politiker 2009 medan siffran minskat till 43 procent 2019 (för övrigt lika lågt som vid studiernas början).

Med tanke på att det är valår i år finns goda anledningar för svenska politiker att börja fundera över de här siffrorna en aning. Tyvärr ser jag inget i samtidsdebatten som pekar på detta.

Regeringens senaste utkast till hjälp för de villa­ägare som drabbats av chockhöjda elpriser är på många sätt svårbegriplig. Hur bedöms egent­ligen vem som blivit hårdast drabbad och hur är det nu för landets hyresgäster?

I kombination med statsminister ­Magdalena Anderssons kollektivavtalslösa städhjälp ser många detta som en socialdemokratins slutliga övergång från att ha varit ett parti för arbetarklassen till den röststarka medelklassen. Låt så vara om det är med rätta eller inte.

Vi som tillhör den meddelar för övrigt att vi hellre ser en seriös debatt på hur energikrisen ska lösas. Som inte förutsätter att det tar en dag att bygga nya kärnkraftverk eller blundar för att vi har en klimatkris. Det skulle inge förtroende. Förtroende byggs nämligen endast genom en strävan efter ärlighet och sanning, och en uppenbar vilja att göra det bästa för (alla) medborgarna.

De ständiga rapporterna om hur politiker byter fot och låtsas som om de alltid vägt på den nya foten står mig upp i halsen.

Att lögnen används som ett medel i stater där makten är allt, säg Putin-Ryssland, är att vänta. Men när politiker i länder som Sverige uppenbart slirar på sanningar är en nedåtsluttande backe.

Att detta eskalerat de senaste tio åren är apropå sanningspåståenden kanske inte alls riktigt, men i det nya transparenta medielandskapet blir de mer uppenbara.

Tre tips inför valåret 2022 är därför att varje svensk politiker därför anpassar sig till detta:
1. Sträva efter sanningen. 2. Det är mänskligt att ha fel. 3. Man kan ändra sig och stå för det.

Att vinna folkets förtroende bör för alla ­partier vara lika viktigt som för de enskilda partierna att vinna i valet.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice