Ledare

Vad är det lokalmedia inte greppar?

För någon månad sedan var Sändaren först ut att rapportera om en undersökning som visade att Jönköping fortfarande håller fanan högt som ”Smålands Jerusalem”.

Under rapportens stickprovshelg gick nästan exakt 10 000 personer på olika gudstjänster i kommunen, fyra femtedelar av dem gick till en frikyrka. Då är inte de medräknade som var bortresta, sjuka, passiva medlemmar i en församling eller som av någon annan anledning inte var på plats.

Vilka andra så tätt återkommande evenemang kan konkurrera med detta?

När Equmeniakyrkan förra helgen arrangerade sin årskonferens fylldes Pingstkyrkan flera gånger om dagen, staden bjöds på Sveriges största ombudssamling och seminarier, fester och andra arrangemang avlöste varandra med gång på gång fullsatta lokaler. När ordinationsgudstjänsten hölls i Idrottshuset fanns inte en plats kvar att tillgå.

Sanningen är att kyrkligheten i landet är som rapportskrivaren och doktorn i kyrkovetenskap, Ulrik Josefsson skriver ”Gudstjänstbesök är en massrörelse i det svenska samhället... och Jönköping är fortsatt en av Sveriges mer religiösa kommuner”.

Ändå rapporteras det knappt något om gudstjänster och religiöst liv i landets lokala medier mer än det mest pliktskyldiga. ”God jul”, ”glad Eid”, ”när påsk var kristet”. Inte ens i Jönköping. Det blev smärtsamt tydligt när ortens stora tidning Jönköpings-Posten inte nämnde förra veckans kyrkokonferens med en rad, och ännu värre blev svaret när stf. ansvariga utgivare Patricia Svensson grep efter halmstrån för att kunna förklara tidningens prioriteringar efter fråga från kyrkokonferensens lokala arrangörstab - men misslyckades kapitalt genom att dessutom illustrera Equmeniakyrkans konferens med en bild av Sofiakyrkan, stadens centrala Svenskkyrka.

Nationella medier börjar dock fatta - intresset för Gud och tro har inte bara vaknat, det har alltid funnits där.

Expressen har länge varit ledande i klassen, och efter att Marcus Birros krönikor låg i topp vecka efter vecka har ämnet förfinats med mer intellektuella resonemang av teologen (och förre skribenten på denna ledarplats) Joel Halldorf. Flera större medier hakar på med uttalat kristna profiler och reportrar.

Vilken lokaltidning är först att skaffa reportrar med tro och religion som specialområde? Här sitter Jönköpings-Posten på en guldgruva. Det är tråkigt att kompetensen saknas för att förstå det.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne