Ledare

Tomgloende och troende

Tomglo och se vad som händer. foto: Mostphotos

Sändarens ledarskribent Sune Fahlgren lanserar här 6:1-metoden för en bättre balans och rytm i tro och liv. En viktig ingrediens i metoden är att kunna tomglo.

Bland semestertips och utbud av sommaraktiviteter vill jag slå ett slag för konsten att tomglo. Hela skapelsen har ju en rytm av arbete och vila. Men hur finner man den rytmen i stressen och mobilberoendet? Och vad har det med gudstro att göra?

Vårt behov av vila och återhämtning exploateras i dag. Marknaden försöker sälja den, och många svenskar spenderar mycket pengar på att förverkliga drömmen om avkoppling. Semester har blivit ett starkt varumärke, trots att livet i grund och botten är gratis.

Behovet av vila exploateras också av terapier och underhållning. Varför vågar vi inte ta tillfällen att fylla våra liv med ingenting? Många gånger ger sådant som inte är inplanerat så mycket mer.

Det var min farbror Karl-Gustav som för länge sedan – helt ovetande om det själv – lärde mig att tomglo. När jag så här års kom på besök, satt han i regel vid köksfönstret och tittade ut över potatislandet. I ena handen fanns kaffefatet, från vilket han långsamt sörplade i sig förmiddagskaffet. Han lade inte märke till att ”främmande” kommit, ja, så kallade han vänner som kom på besök. Men det gjorde hans hustru Andry, och hon sa till slut: ”Nu får du sluta tomglo, Kalle! Sune är här.”

Och gensvaret var ofta något i stil med: ”Det är så skönt att låta tankarna vandra iväg. Tänk att ”pären” i jorden växer, och det utan att jag behöver göra något!” Andry, som kom till byn som evangelist en gång, flikade gärna in: ”Ja, det är Gud som ger växten!”

För många är tomgloende ingen medvetet utvecklad metod, och kanske just därför så välgörande. ”Tomglo” finns inte med i ordböcker, men vi förstå det i alla fall; det är att stirra utan att se. Själva poängen är en hjärnpaus. Spontant. Och utan krav på en produktiv process.

Jag ser tomgloende som ett folkligt uttryck för andliga övningar som brukar kallas kontemplation och skådande. Det finns många vittnesbörd om att det ger förundran över livet och Guds närvaro erfars. Vila blir på riktigt.

I judisk-kristen tradition finns en utveckling av tomgloende till en livsstilskod som kan kallas 6+1, det vill säga att ett dygn i veckan är shabbat, vila. Det är 24 timmar, helt annorlunda än andra dygn. Det är tid då man slipper göra av med pengar. Tid att i konkret handling älska dem man älskar. Tid att begrunda Guds välgärningar i historien och nuet. Tid att släppa taget. Tid att göra någonting annat, till exempel att tomglo. Eller vandra i skogen som inte vill ha någonting av dig; träden bara står där.

I Kristi kyrka finns detta sätt att leva nedärvt såsom en given vilodag från lördag kl 18:00 till söndag kl 18:00. Det är första veckodagen (även om moderna kalendrar ändrat på det). Alltså börjar arbetsveckan med vila. Även om denna grundrytm i hög grad tonats ner i det moderna samhället, är den inte mindre nödvändig. Skillnaden är att numera måste man medvetet välja detta sätt att leva.

I det valet hjälper det att tillhöra en gemenskap som tror på Gud skaparen och frälsaren. Första trosartikeln i Kristi kyrka uttrycker att Gud har ett förhållande till allt skapat. Därför har 6+1 ett löfte om nåd och förvandling. I nutid är söndagsobservans också en klimatsmart praktik som motverkar panik, skam och ångest inför de miljö- och klimathot vi blir allt mer medvetna om.

Även under sommaren 2019 håller kristna församlingar fast vid denna nedärvda livsstilskod. Söndagsobservans med gudstjänstfirande tar man inte semester ifrån. Och flera församlingar i Equmeniakyrkan flyttar ut gudstjänstfirandet till fritidssamhället för att bevara livets och trons rytm där.

Det är alltså viktigt att inte skruva ner förväntningarna på att folk ska komma till gudstjänst under sommaren. Sådana signaler ger indirekt en bild av att folk vill slippa gudstjänst och att Gud tar semester från oss.

Om många skulle leva i 6:1-livsstilen hela året, och dagligen tomglo lite grann, tror jag det skulle ge kraft att bryta med exploateringen av vårt legitima behov av vila. Att stänga av mobilen, att ta paus från sociala medier, att ha tid att hälsa på en vän, att ta långa promenader, att sova lite på dagen, att laga mat tillsammans, osv.

Det är evangelium i sommartider!

För många är tomgloende ingen medvetet utvecklad metod, och kanske just därför så välgörande.

Sune Fahlgren

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne