Ledare

IS-terrorister och barn, bara barn

41 IS-resenärer, förlåt, terrorister har återvänt till Svenska kommuner.

Regeringen svarar resolut. Eller inte. Center mot våldsbejakande extremism, CVE, svarar enligt SVT med informationsmöten. Ibland effektivt. Men. I just dessa fall behöver vi säkra upp att inte de illdåd som kalifatet tränat dem i upprepas på svensk mark.

Det här är personer som på eget bevåg valt att stanna och slåss för en organisation som uppmuntrat systematiskt dödande, kidnappningar, våldtäkter och sett oliktänkande som otrogna eller förräddare.

I efterdyningarna av Islamiska statens fall uppdagas nu den ena skräckhistorien efter den andra.

Det här är alltså personer som måste ställas till rätta, och regeringen måste ta ansvar för att det sker också med de svenska hemvändarna.

Men. När det gäller barnen är det en annan fråga. Barn till svenska medborgare, må så vara barn till IS-soldater, som nu är fast i Syrien eller Irak, måste få hjälp hem.

Några har troligen blivit så indoktrinerade under sin uppväxt att det blir en tuff utmaning att avgifta dem från sin uppväxts ideologi. Andra är fortfarande så små att inte förstår något. Vissa är spädbarn.

Framför allt är de dock barn. Inte IS-barn. De har inte kunnat välja, och det kan de inte nu heller. Men Sverige kan välja rättfärdighetens väg. Både för barn och vuxna i eftermälet av modern tids värsta krigsskådeplats.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se

Taggar:

Migration
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Mer inom samma ämne