Ledare

Sverige måste våga markera

Mord i Sverige och fel klädval i Iran straffas lika.

Bara någon vecka innan det omtalade iranska statsbesöket i Sverige fick tre kvinnor i det strikt shiamuslimska landet långa fängelsestraff för att de tagit av sig sin hijab.

På kvinnodagen, 8 mars tog Yasaman Aryani och hennes mamma av sig sina slöjor och delade ut blommor. Tanken var att uppmärksamma sin och andras rätt att välja sin egen klädsel.

På en film säger Yasaman att det inte finns en chans att hon tar på sig slöjan i det vackra vårregnet. Det lagbrottet i Iran gav Yasaman och hennes mamma 16 år i fängelse vardera.

De kände naturligtvis till riskerna, men bedömde att det var värt det.

När Stefan Löfven tog med sig en delegation till Iran 2017, med bland annat handelsminister Ann Linde togs en bild där hon och de svenska kvinnliga deltagarna alla bar slöja, eftersom det är så man gör i Iran.

Ingen i världens första feministiska regering hade något att frukta förutom möjligen sämre utgångsläge för svensk industri.

Det var en PR-flopp för regeringen redan då, och inte blev det bättre att av att utrikesminister Margot Wallström nu viftade bort Irans utrikesminister Javad Zarifs vägran att skaka hand med kvinnor, och bubbla om att ”Vad ska vi ha utrikespolitik till om vi inte tar emot ledare och faktiskt talar med dem”.

I vissa frågor måste man dock göra det klart att samtalen inte kan ske på samma villkor. Om den fundamentalistiska iranska regimen sätter kvinnor i fängelse på grund av deras klädval, i tid som motsvarar en morddom i Sverige... då kan en feministisk regering inte be dem att ge sin syn på saken, då måste den be dem att hålla mun tills de visat att de är en värdig samtalspartner.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne