Se upp för sekten som vill åt din info

Robert Tjernberg
Kristna läror blandas med sektspecifika inslag i Österns blixts snygga produktioner. Foto: Skärmdump

Tidningen Dagen har under en tid granskat den kinesiska pseudokristna rörelsen Österns blixt. En sekt som infilitrerar kristna sammanhang för nya proselyter. I Kina har, enligt uppgifter som Dagen presenterat, troende och till och med pastorer kidnappats av rörelsen - för att sedan hjärntvättas till tro på en blandning av kristendom och synen på Messias som en nu levande kinesisk kvinna.

I Sverige har strategin främst gått ut på att skicka vänförfrågningar till troende på främst Facebook, varefter de sedan kunnat söka sig vidare till andra kristna och grupper att söka kontakt med.

Det är alltså främst exil-kineser, som i vissa fall tagit sig svenska namn, det rör sig om. Förutom det kännetecknet består deras facebooksidor till leda av bilder som skulle fått chefstecknaren på Jehovas vittnen att framstå som en modernist.

Lovsångsdanserna som de delar i sociala medier kan också få en rätt okej balett att känna avund.

Hög kvalitet men också det där för perfekta så att det nästan blir lite komiskt sektartat. När jag själv fick en vänförfrågan av en medlem i Österns blixt för några veckor sedan, skrattade jag bort det lite lätt, avvisade förfrågan och tänkte inte på allvaret, ska erkännas.

Men sen såg jag att flera respekterade vänner i kristenheten tackat ja till dessa vänförfrågningar. Frida Park, ledarskribent på dagen, har berättat om att hon själv gjort det, och varnat för sektens metoder i sociala medier. Vi har antagligen varit så förskonade från sånt här i Sverige att vi blivit naiva. Vi vill gärna vara goda vänner till alla liksom.

Exakt vad de har för agenda är lite oklart, men i Israel stoppades ett antal konton kopplade till Österns blixt misstankar om att de försökt påverka valet. Klart är att sektens gren i Sverige riktat i n sig på att bli vän med så många kristna som möjligt i sociala medier. Kanske för att kartlägga eventuella ”lätta byten”. Även om det inte är du så kan det ju vara någon i ditt nätverk. Tänk alltså till innan du blir vän med någon du inte känner. Med vissa vänner behöver man nämligen inte några ovänner.

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Roland Carpvik
Förstår inte sista meningen? "Med vissa vänner behöver man nämligen inte några vänner"

 

Till minne

Söndagsservice