Ledare

Se klimatstrejken bortom Greta

På fredag, under pågående Klimatfasta, hålls globala klimatstrejken, samordnat av löst sammansatta nätverket #FridaysForFuture. I centrum står 16-åriga skolstrejkaren Greta Thunberg.
Hon hade nog inte vågat hoppas på den typen av genomslag som hennes stillsamma aktion utanför riksdagen och mynttorget, sittandes med ett ett plakat i papp med orden ”skolstrejk för klimatet”, fått.

Greta fascinerar, mycket för att hon i likhet med många starka profiler så tydligt fått en skara som följer och en skara som spottar.
I gruppen som spottar står de som menar att hon bara är en PR-kupp, helst iscensatt av mamma Malena Ernman, operasångerska, stark förkämpe för sociala rättvisor och antirasist.

Eller så är hon en utled skolvägrare.
I gruppen som hejar finns de som gör så för att man ska, till de som hittat en väg för att nå fram med det budskap de anser vara så brännande.
Visserligen är hon ingen ersättare för Jesus Kristus, som en svenskkyrklig församling fick för sig under 145 snabba tecken på twitter.
Däremot verkar hon vara något så unikt som icke självcentrerad.

Kanske beror det på hennes aspergerdiagnos, som hon i en intervju med Skavlan kallade en fördel i sin kamp.

”Om inte jag hade varit så konstig så hade jag fastnat i det här sociala spelet som alla andra verkar vara så förtjusta i, säger hon.”
Men det kanske är vi som är de konstiga, och hon som är normal?

Medan vi fortsätter att diskutera fenomenet Greta, undrar hon varför vi inte diskuterar plasten i havet, skövlingen av Amazonas, kolverken som fortsätter pumpa ut en deprimerande framtid.

Hon struntar helt enkelt i vad vi säger - men fortsätter tjata på oss att agera.

På autism.se står det att läsa följande om diagnosen aspergers syndrom: ” ...det innebär liksom de andra diagnoserna inom autismspektrumet begränsningar inom områdena ömsesidig kommunikation, social interaktion och föreställningsförmåga”.

Möjligen egenskaper som Greta kunnat nyttja. Men dubbelt intressant att just en ung tjej med asperger håller på att förändra världen genom mötet med andra människor och en föreställning att världen kan bli bättre. Och lyckas kommunicera detta på ett sätt som folk kan förstå och ta till sig. I runt 75 länder och 140 platser runtom i världen är det nu aviserat att hållas globala klimatstrejker.

Klaga på eller hylla Greta, men hon har sått och sått och växten har slagit rot.
Istället för att sitta hemma framför datorn kan det vara läge att kolla upp var närmaste strejk ska hållas på fredag - och se att inget i hennes kamp handlar om henne. Den handlar om oss.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne