Ledare

Samla ihop brödet så det inte går förlorat

Att inte dela sitt bröd borde vara olagligt, menar Philip DeCroy. Foto: Stocksnap

I dagarna presenterade FN sin årliga rapport ”State of Food Security and Nutrition in the World”. I denna slås det fast att hunger och undernäring nu ökar i världen efter flera år av nedgång.

I dag är var nionde, eller 821 miljoner, världsmedborgare undernärda och över 155 miljoner av dessa är barn. FN:s utvecklingsmål att utrota hungern senast 2030 känns plötsligt än mer avlägset.

I Sverige kastas samtidigt 56 kilo fullt ätbar mat per person och år. Dessutom slänger våra restauranger och storkök varje år 120 000 ton mat och livsmedelsbutikerna 67 000 ton. I en annan FN-rapport från Klimatpanelen kan man läsa att en tredjedel av all världens mat som produceras blir till svinn, vilket i sin tur motsvarar en tiondel av alla utsläpp som människan producerar.

Som en tidens parallell kommer rapporter om att fetma och övervikt ökar kraftigt i nio av 15 kommuner runt Stockholm, där ett stort test just genomförts.

Så ser världen ut. Svält där och matsvinn här. Det är lika orimligt som omoraliskt men det finns ljusglimtar i matmörkret. Genom Stadsmissionen skänker företag och restauranger mat som annars hade kastats. Gåvorna förvandlas till luncher, frukostpaket till hemlösa, matkassar till familjeverksamhet och kaffe med en bit tårta till fattigpensionärer.

Ett annat exempel är företaget Karma som genom en gratis-app gör det möjligt för bagerier och restauranger att sälja mat som snart skall kastas för halva priset.

Men man kan också ställa om för att förhindra matsvinn från första början. När restaurangen på Gothia Tower i Göteborg bytte ut lunchbuffén mot dagens rätt, gallrade bland rätterna på frukostbordet och ersatte stora tallrikar med mindre assietter minskade svinnet, bara på frukosten, med ett ton.

Men även om de goda exemplen är många och verksamheten på Stadsmissionen helt fantastisk krävs det något mer. Den franska högerpolitikern Arash Derambarsh hade en längre tid sett människor rota i soptunnorna i huvudstaden men också hur butiker sprutade klorin på ätbar mat för att förhindra en förslumning. Med detta i ryggen drev Derambarsh på för en förändring och 2016 röstade ett enhälligt parlament, som första land i världen, igenom en lag som förbjöd restauranger och snabbköp att slänga mat.

Istället måste all ätbar mat skänkas till välgörenhet. Den restaurang-eller butiksschef som bryter mot lagen kan numera straffas med två års fängelse och/eller böter på upp till 700 000 kronor. Ett par år senare har lagen resulterat i att det serveras tio miljoner fler måltider till behövande varje år. Det finns alltså minst tio miljoner skäl att införa en sådan lag också i Sverige. I ett land där köerna till soppkök växer och där kyrkornas, Frälsningsarméns, Röda korset och Stadsmissionens resurser är ansträngda till bristningsgränsen vore det ett välkommet tillskott, en moralisk resning och en nödvändig omställning för såväl medmänniskor som klimat. Eller som Jesus sade till sina lärjungar: ” Samla ihop allt bröd som är över så att inget går förlorat.” (Johannes 6:12).

»Ett par år senare har lagen resulterat i att det serveras tio miljoner fler måltider till behövande varje år.

Philip de Croy

philipdecroy@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne