Sahlberg utmanade oss med nio punkter

Mission. I dessa dagar börjar en av medlemmarna i min församling – Equmeniakyrkan Växjö – att arbeta som missionär. Det är vår systerkyrka Evangeliska kyrkan i Kongo som efterfrågat Tilda Jönssons tjänster som sjuksköterska. Det var några som blev förvånade över att även denna uppgift sågs som att vara missionär. Ska inte missionärer predika?

Att skilja tro från handling är omöjligt. Det visade den nyss hemgångne prästen Carl-Eric Sahlberg som i Sverige gjort sig känd för sin sociala insats i Sankta Clara kyrka i Stockholm. Han skrev också flera böcker om hur så många människor som möjligt skulle få möta Jesus så att deras liv förändrades. Det han betonade var att det inte fanns någon motsättning mellan evangelisation och diakoni. I den kristna missionen är de ett. Båda behövs och den ena kan inte ersätta den andra.

Sahlberg ville att kyrkan skulle växa i antal troende. Han skrev om detta i flera böcker, bland annat i Den kyrka växer som… Han lät inte vikten av annan tillväxt vara en ursäkt för att låta bli att arbeta för numerär växt. Som troende och forskare var han både öppen för evangeliet och forskningsresultat. I olika sammanhang har han sammanfattat sin längtan efter en växande kyrka i nio punkter.

Den kyrka växer som är …

* Öppen. Här såg Sahlberg vikten av att gå över gränser i närområdet. I dagens samhälle ser jag gränser som rör flyktingar, ung och gamla, utanförskap, ­ensamhet och hbtqi och som behöver öppnas.

* Bryr sig om människor i nöd. Som präst i Sankta Clara kyrka ledde Sahlberg till engagemang för hemlösa och hjälpsökande. Som missionär i Tanzania drev han och hans fru Overa barnhem för de vars föräldrar dött i aids.

* Har en kärleksfull gemenskap. I växande församlingar möts människor av vänlighet och känner sig välkomna. Likt många forskare pekade Sahlberg på vikten av smågrupper där det finns möjlighet att få livsnära gemenskap.

* Delar budskapet om den bibliske Jesus. Sahlberg kritiserade vad han kallade reträtteologi som han menade tömt kyrkorna. Istället för att tona ned det specifikt kristna såg han att växande kyrkors budskap hade en Jesuscentrerad evangelisk teologi som betonade Jesus död och uppståndelse, uppmanade till omvändelse och efterföljd samt gav tillfälle till överlåtelse.

* Lever ett helgat liv. Mötet med Jesus förändrar mig, dig och världen. Kyrkans uppgift är inte att tillåta synder, utan att tala om att Gud kan förlåta synder. Det är något annat att vara kristen än att inte vara kristen.

* Vittnar om Kristus. En växande församling står för Jesus även när det kostar. Om kommunen kräver sekulär verksamhet för att ge ekonomiskt stöd till barn och unga kanske en del lockas att tona ner Jesus. För andra innebär tro ett betydligt större offer, något många konvertiter som lever med ett hot eller genomförd utvisning är medvetna om.

* Ber. Bönen är gemenskap med Gud. Sahlberg ställer den retoriska frågan om det finns en församling som växt utan att prioritera bönen.

* Evangeliserar. Sahlberg poängterade att församlingens ’vanliga medlemmar’ i regel har ett stort nätverk (större än någon pastor eller präst) och har nära relationer med människor som annars inte har kontakt med församlingen.

* Får kraft från den heliga Ande. Sahlberg menade att det var viktigt för en församling och varje kristen att leva i ständig förnyelse genom att uppfyllas av anden. Den heliga Anden verkar i dag.

 

Magnus Hagevi
sandaren@sandaren.se

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.