Pilatus princip håller världen fången

I en värld där lögnen ses som ett legitimt verktyg för att behålla makt, är sanningssökande det enda botemedlet. Det är upp till oss som samhälle att välja Jesusprincipen eller Pontius Pilatus sämre dito.

Vad är sanning, frågade Pontius
Pilatus Jesus. Utanför stod en mobb som ville ha bort den som i folkmun kallats ”judarnas konung”. Men han väntade aldrig på svar, utan gick direkt ut till den församlade skaran som väntade besked om dom – för att låta dem ta beslutet vad som skulle göras med Jesus.

Korsfäst honom, ropade de. Så blev det.

För säkerhets skull gjorde Pilatus avbön kring sin delaktighet i vad han nog förstod var om inte rättsskandal, så åtminstone väldigt fel.

De senaste åren har det blivit uppenbart att det är en tämligen vanlig hållning till begreppet sanning bland beslutsfattare. Skrämmande nog inte minst bland världsledare.

Jag kallar det Pilatus princip: 1. Ställ frågan 2. Vänta inte på svaret 3. Ta den populistiska vägen att låta de som skriker högst avgöra och 4. Se till att ta beslutet så att du kan skylla ifrån dig vid kritik.

Mästare i konsten är USA:s Donald Trump som under covid 19-pandemin måste slagit rekord i utspel av den art som i bästa fall passerar som populistiska och ogenomtänkta, men antagligen är rent lögnaktiga och slugt uttänkta för egen vinning och annans skuld.

Eftersom USA fortfarande är ett hyfsat transparent land, har stark publicistisk tradition och där vi svenskar också förstår det mesta blir han en lätt måltavla för genomskådan.

Men han är inte enda världsledaren som bygger makt med lögner och halvlögner riktade mot egna befolkningen.

Erdogan i Turkiet, som stadigt förnekar historiska folkmord för att slippa ifrågasätta nya planer att decimera inflytandet för vissa folkgrupper. Bolsonaro i Brasilien, vars regering avslöjats med att diskutera ökat skövlande av Amazonas medan världens blickar riktas åt annat håll. Orbán i Ungern som med hänvisning till Covid-19 lyckats få igenom säkerhetslagar som kan leda till en stark maktkonservering för honom själv.

Exempellistan kan göras lång. Men alla fyra världsledare ovan dyker som av en händelse upp i SVT:s dokumentär om judiske miljardären George Soros och konspirationen om en dold global elit som ligger bakom allt från massinvandringens Europa till Västvärldens förestående fall.

Nidbilden av den kosmopolitiske, judiske affärsmannen, med världsmaktsambitioner är tillbaka(!) som gemensam fiende att ta till för att rikta blickarna bort från egna tillkortakommanden – och rättfärdiga märkliga beslut.

Det var ju här vi inte skulle hamna igen!

Frågar de någon gång efter sanningen, gör de oftast som Pilatus och vandrar ut till den skrikande hopen istället för att vänta in ett svar. För svaret de, liksom Pilatus, vill ha är inte sanningen – utan maktens nycklar.

Oftast återfinns numer den skriande hopen på nätet. Det är här de nya konspirationsteorierna föds och får spridning.

Hundratusentals människor delar just nu inlägg om hur Covid-19;

... skapats av Bill Gates, som vill sälja vaccin och sedan kontrollera världens befolkning.

... skapats av Kina som en personlig attack på Trump

... inte finns. Symptomen är bara reaktioner på 5G-nätet som nu rullas ut.

För tio år sedan avfärdades sådana teorier med foliehatt. I dag kan de ge en plats i maktcentran.

När Jesus sa att sanningen ska sätta er fria talade han ju om sig själv som sanningen. Men jag tror också det finns visdom att lära av på flera plan.

Ett samhälle som stannar upp för att verkligen pröva sanningsfrågan är enda botemedlet mot Pilatus princip. Ska vi kalla det Jesusprincipen?

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.