Ledare

Nu måste de ansvariga få lämna

De ansvariga i konvertitskandalen måste gå nu, menar chefredaktör Robert Tjernberg i veckans ledartext.

Sändaren och andra kristna medier har sedan länge jagat Migrationsverket och ansvariga ministrar med blåslampor kring situationen för utvisningshotade konvertiter (och andra hotade grupper). Bland annat svarade Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik med en helsida här i Sändaren där han, något krystat, skulle redogöra för hur rätt allt går till i bedömningarna.

Det var över ett år sedan, därefter har tokigheter med kunskapsfrågor om kristen tro (skickligt förda i ljuset av apologeten Micael Grenholm) fortsatt. Det har visat sig att troende muslimer hållt i utfrågningar, vilket fått konvertiter att hålla igen med sin berättelse.

Men sedan Dagens Nyheter tagit upp tråden lär bollen vara i ännu hastigare rullning, och det blir smärtsamt uppenbart att de högst ansvariga – liksom en del av de handläggare som sitter med den oerhörda makten att skicka någon i trygghet – eller till förföljelse, inte vet vad de pratar om.

Hur ska man annars förklara detta remarkabla uttalande av Fredrik Beijer, chef för rättsavdelningen, på Migrationsverket; ”Vi säger inte att den som inte är ”genuin” är en lögnare. Personen kanske är kristen men vi kanske inte upplever att det är tillräckligt djupt ...”

Med bristande kunskaper om religionspsykologi och utan att ta in den expertis de kunnat, har de alltså erkänt sig som religionsdomare, ja inkvisitorer i Sverige 2019/2020.

Jag menar att det är så allvarligt att Fredrik Beijer och Mikael Ribbenvik nu behöver lämna sina poster.

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne