Ledare

Migrationsverket dödar konvertitfrågan

I Migrationsverkets årsrapport ägnas ett stycke nu åt hanteringen av konvertiter, alltså personer som konverterat i Sverige under väntan på asylbeslut.

Som kyrkorna och många aktörer, inte minst denna ledarsida, har nu Migrationsverket själva kommit fram till att en del misstag begåtts i arbetet. Bland annat står att läsa hur olika geografiska områden där en konvertit befinner sig också verkar påverka utfallet av Migrationsverkets beslut.

Eller som Migrationsverket själva kommenterar i rapporten; ”Resultatet är en indikation på att Migrationsverket brister i enhetlighet vid prövningen av ärenden där konversion eller ateism åberopas.”

Gott så, men utöver att de även gett kyrkorna delvis rätt i att de behöver ha stärkt expertis i frågorna, framgår också att ingenting särskilt kommer hända.

Eller jo, en utredning kring vad de lokala skillnaderna beror på ska ske under 2020 medan ytterligare åtskilliga konvertiter (liksom ateister
och hbtq-personer) riskerar att skickas ut ur Sverige och i de flesta fall till ett av världens farligaste länder för personer med dessa epitet kopplade till sig.

Så lätt var det att döda konvertitfrågan, skam att säga.

Detta är vår tids baltutlämningar och jag är övertygad om att hanteringen av dessa människor kommer kasta en lång skugga över svensk samhällsapparat.

Men då går det ju alltid att starta en utredning över vad det var som hänt, så man kan stoppa huvudet i sanden lite till.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne