Kristna fredsrörelsens larm borde ljuda högre

Aktivister från ”Pakistan-India Peoples’ Forum for Peace and Democracy” demonstrerar mot ökade spänningar mellan kärnvapenmakterna. Foto: B.K. Bangash/TT/AP

När världen kokar är det dags att Sverige lever upp till sitt epitet som humanitär stormakt. Vi måste stoppa all export av vapen till konflikthärdar, och det genast. För det kan inte anses vara humant att förse diktaturer som Saudi-arabien med vapen. Visserligen har exporterna just dit minskat, men om så bara ett svenskt vapen används mot ett sönderhärjat Jemen är det ett svenskt vapen för mycket.

Att leverera ved till en brasa som redan brinner, krigsmateriel till en krishärd, är skrämmande nära ett tyst godkännande av rådande tillstånd.

När många väljer att blunda och vissla för detta, är Kristna fredsrörelsen ett lysande undantag.
Då konflikten mellan exportländerna Indien och Pakistan nu trappats upp i Kashmirområdet skräder KFR:s generalsekreterare Lotta Sjöström Becker inte med orden:
” Sverige exporterar vapen till två kärnvapenmakter som nu står vid randen till krig. Nu går det inte längre att gömma sig bakom ett luddigt regelverk och vinstintresse. Nu är tillfälle för regeringen att kliva fram och ta ansvar – allt annat vore att acceptera att svenska vapen direkt bidrar till krig”.

Hon har naturligtvis rätt. Även kring det påpekande hon gör i en text om konflikten på deras hemsida - ”Sedan april i fjol finns nya riktlinjer som ska innebära skärpt kontroll av svensk vapenexport. Liksom tidigare bör inte tillstånd beviljas om en stat är inblandad i en internationell konflikt som riskerar att leda till väpnad konflikt.” Så, vad är problemet för våra styrande politiker att dra in den typen av smutsig export? Hur svårt? Nån *pip* ordning ska det väl vara i en humanitär stormakt!

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.