Kristendomens hjärta har alltid varit analogt

Nyhems- och Torpkonferenserna har under veckan gått ut i digital form.

Ingen av dessa konferensaktörer är gröngölingar på digitalisering av programmet. Det unika i år är att det endast är så som de flesta får möjlighet att besöka konferenserna.

Vecka 28 är det Hönökonferensens tur, Equmeniakyrko-Sveriges stora sommarkonferens, att ta efter.

Det mesta kommer att spelas in i förväg under helgen i vecka 27, men varje kväll under själva ”Hönöveckan” sänds ett samtalsmagasin ut live från skärgårdsidyllen.

Jag själv har glädjen att medverka fredag 10 juli i ett sådant direksänt samtal, just på temat digitalt kontra analogt och hur pandemin hjälpt oss se nya möjligheter.

Ett sådant samtal har potential att bli ett enda superlativ. Skulle Sändaren bevakat varje digital satsning som församlingar runtom i landet tagit sig för, hade vi antagligen kunnat fylla webb och print med material i veckor eller mer.

Carl-Henrik Jaktlund, nationell samordnare för Alpha, som också kommer att delta i detta samtal, skrev för en tid sedan i tidningen Dagen på detta ämne - om att använda de nyfunna möjligheterna till att ge olika pastorer möjligheter att lägga tid på olika saker. När livet normaliseras kan ju en god predikan enkelt streamas rätt in i gudstjänstlokalen där pastorn har allt för lite resurser till kvalitativa söndagspredikningar, eller har sin huvudförmåga någon annanstans.

Jag är inne på något liknande. Det digitala ska ses som ett viktigt komplement. Men trots all proffsighet hos de förstnämnda konferenserna är den innerlighet, närhet och engagemang det ger att vara på plats en bit bort.

I grunden går det inte att komma ifrån att kristendomens hjärta är analogt. Den är relation och närhet.

Tråden löper från Guds sons födelse i ett stall, beröringen av människor till helande, vattnet som blev vin att dricka och maten ur korgen som räckte för alla. Relationerna. Församlingens samvaro. Det var när Tomas kände spikhålen i den uppståndnes hand som han trodde.

Missionsbefallningen säger GÅ ut. Men idag kanske Jesus skulle ha uppmuntrat oss att ta med mobilkameran också.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.