Kongos väl är i allas intresse

Rebeller i en by i området Norra Kivu. Foto: Marc Hofer/AP

Det pågår ett ebolautbrott i Norra Kivu, Kongo-Kinshasa. Hade du inte hört om det, är du inte ensam.

Även om WHO ser att läget närmar sig katastrof, slår de inte på stora trumman för en global kris, som för några år sedan.

Det berättar magasinet Foreign Policy som rullar ut den här historien -som alla borde ta del av.

Antagligen beror det på att samma område också är ett av de mest krigsdrabbade områdena i världen, med stora svårigheter till ordentlig överblick kring vad som egentligen sker. Istället för att kunna kontrollera ebolautbrottet dör människor, utan att de sökt hjälp, omgivna av familj och vänner som riskerar att sprida smittan vidare. I många fall är det antagligen händelser som helt passerat utan myndigheters insyn. Kanske visste inte den drabbade ens att det var ebola.

Norra Kivu är också ett av de områdena där det bryts mest så kallade konfliktmineraler. Inte minst coltan, som blivit alltmer eftertraktat i takt med att användsndet av smarta mobiltelefoner och andra tekniska prylar exploderar.

I det här området härjar ett flertal mer eller mindre militanta och organiserade grupper. Några har koppling tillbaka till folkmordskonflikten i närliggande Rwanda, andra grupperingar är mer löst sammansatta gäng som försöker att få sin del av den lukrativa marknaden. Våldtäkter, mord, överfall är vardagsmat där.

När vi pratar om digitalisering och utveckling får vi inte heller glömma Kongo. Om vi i Väst är så kalla att vi inte kan bry oss om människorna långt där borta, kanske vi ska betänka detta.

– Våra mobiler kan vara orsaken till en annalkande Ebolakris som riskerar sprida sig långt och snabbt.Att ständigt kämpa för bättre arbets- och levnadsförhållanden i Kongo och Afrika är därför en angelägenhet för hela världen, också för Sverige.

Taggar:

Bistånd

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.