Ledare

Ingen domedag utan ett hopp

”Domedagsklockan” har bytt från minuter till sekunder innan midnatt, alltså domedagen, inträffar. Bulletin of Atomic Scientists, som presenterat visarnas ställning sedan 1947, menar att vi aldrig varit så nära denna tidens slut som nu. Bara 100 symboliska sekunder.

Som grund för sin framtidsspaning tar de högprofilerade medlemmarna i expertrådet ökad teknologisk propaganda, avancerade nya typer av krigsföring kombinerat med ”den gamla världens hot” - atombombens återkomst.

Lägg därtill en klimatkris, svår att möta även med enad global kraftansträngning. Att världsledare motarbetat och diskrediterat ansträngningar i åratal gör det inte enklare.

Dessa hot är verkliga. Men frågan är vad en domedagsprofetia tjänar till utan ett kontrasterande hopp.

I brittiska Oxfams rapport om välstånd i världen, framgick att planetens 22 mest välbärgade män är rikare än Afrikas alla kvinnor tillsammans.

Statistik från Open Doors slår fast att 260 miljoner kristna förföljs. Bara kristna inräknade.

I Sverige utvisas konvertiter, homosexuella och ateister till världens farligaste länder att vistas i för dem.

Nya miljövidriga kraftverk byggs. Människor bedöms utifrån ras och kön. Sanningar blir lögner och fake news. Lögner blir sanningar.

Den bibliska gyllene regeln har inverterats och den individualistiska tanken om sig själv, eller för den delen landet, först tar allt mer plats.

Hoppet står alltså till att vi vänder om i tanke och handling. En uppmaning från kyrkan i alla tider som fortfarande gäller.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne