Hjärtats kamp med datan – om Gud

När Gud får konkurrens behöver skillnaden mellan vår egen och den nya tidens gudom förklaras.

I kampen mellan data och hjärta, offer och nåd, är kristendomens Gudsberättelse fortsatt behövd.

För ett år sedan hade Almedalsveckan precis avslutats. Ett viktigt forum för det offentliga samtalet som jag, till skillnad från vissa andra debattörer, hoppas ska återvända med full kraft 2021.

Alla forum för det offentliga samtalet är av oändlig vikt just nu. Ett starkt minne från Alme­dalen 2019 är Sändarens seminarium om artificell intelligens med Mats Lindgren från Kairos Future, etikprofessorn Susanne Wigorts Yngvesson samt journalisten och digitaliseringsexperten Emanuel Karlsten.

En formulering från Mats Lindgren som dröjt sig kvar hos mig är hans konstaterande att
AI kommer att bli den nya guden. ­Eller egentligen mer rättfram,
AI är gud.

Mats, vars fru är pastor, menade nog inte detta som en trosbekännelse utan i strikt akademisk-teologisk mening. Det vill säga, artificiell intelligens är en helt ny typ av spelare på religionens område. Och den har, eller är på väg att skaffa sig, de egenskaper vi tidigare endast tillskrivit Gud(ar).

Enorma mängder data om oss, både som en kollektiv mänsklighet och på individnivå, strömmar in till techjättar som Facebook, Google, Amazon med flera. Särskilt Kina är på frammarsch i AI-sfären vilket borde få oss att rysa. Tik tok, Tik tok, klämtar klockan för vår integritet – och kanske nuvarande samhällsordning.

Alexander Bard, fostrad i frikyrkan och systerson till kristne musikern Bengt Johansson liksom bortgångne teologen Hans Johansson, är mer än bara en twittrande provokatör i ständigt blåsväder. Han är också en rätt lysande filosof som flera gånger lyckats att med hjälp av sin forskning förutsäga den digitala framtiden.

Sedan tidigt har han varit inne på samma spår som Mats ovan, och är något som han tillsammans med sin parhäst Jan Söderqvist lagt ut på olika sätt i böcker. Inte minst Synteism - att söka Gud i internetåldern (utgiven 2016) men får också en fikosofisk utvidgning i boken ”Digital Libido” (2018).

Med en ny gud på banan kommer vi återigen att behöva ställa oss de uråldriga frågorna som; Vad innebär det att vara människa? Vilka är vi och vart är vi på väg?

AI utmanar i rollen som konkurrent till Gud – originalet – på områden som allvetande, allestädes närvarande och möjligen allsmäktig. Med nya svar på de gamla frågorna, insamlade genom oändliga mängder av data.

Vi vet redan hur olika mekanismer styr beteendemönster. Vi kommer snart kunna få en ännu mer detaljerad bild av människans inre via datainströmningen. Åtminstone techbolagen och deras maskinhjärnor.

Bards och Söderqvist nya förutsägningar är kortfattat att människan är på väg att underkastas denna artificella gudom.

Både dess råd. Maskinen AI kommer till slut att veta mer om dig än du själv. Var du vill (och ska) äta. Var du vill bo och jobba med. Vem du är. Och den kommer att berätta det för oss så vi slipper tänka.

Liksom dess dom. Maskinen kommer benhårt skilja mellan kvalitet och kvantitet, styrka och svaghet. Ditt ”innehåll” i din digitala kropp blir A och O, och den som inte når upp till rätt nivå får svårt att hävda sig.

Det låter kanske bra att slippa fundera så mycket, och dåligt innehåll vill man gärna slippa.

Samtidigt är detta något fundamentalt annat än vad kristendomens Gud erbjuder – en samvaro med honom som skapade oss, en fri vilja att välja eller välja bort den, och Gud som offrade sig själv för våra svagheter och tillkortakommanden. Med förlåtelse för våra villovägar.

Maskinguden kommer inte att vara lika nådefull, det är ett som är säkert. Hen kommer kräva offer, inte erbjuda.

Därför kommer den kristna berättelsen om Gud fortsätta vara behövd. Och kyrkan behöver mer än någonsin frimodigt fortsätta predika den Gud vars hårdvara inte är data utan hjärta.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.