Helgelse och hopp viktigt i klimatkamp

Att Equmeniakyrkan för en tid sedan utlöst klimatnödläge kräver av oss att vi ställer frågan om hur Jesus skulle agerat?

Nog tror vi att han skulle agerat mer skyndsamt än vad världens ledare gör just nu i kampen om att rädda miljön. Jesus ger oss både ansvar och hopp.

Förra veckan avslutades FN:s miljökonferens Stockholm +50. Ledare och expertis från hela världen samlades i Stockholm för, som den svenska regeringen formulerat det, ”att bidra till att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen, fler jobb och en miljö i balans för alla, där ingen lämnas utanför.” Men frågan är om konferensen innebar något enda steg framåt för att lösa världens klimatproblem.

Närmar oss en brytpunkt

Det kan vara lätt att tappa modet och att inte se något hopp för framtiden. Forskare pekar mot att vi närmar oss en brytpunkt – tipping point – där förändringen av klimatet oundvikligen är ett faktum och det inte går att ändra på. Därför har Equmeniakyrkan utlyst klimatnödläge. Är det möjligt att förändra vårt sätt att leva, vår tillvaro i världen, innan det är för sent?

För den som vill följa Jesus innebär det en vilja att göra allt den kan för att förhindra att jordens klimatförändringar passerar en brytpunkt. Tron att Gud älskar världen så mycket att han blir människa i Jesus innehåller också en uppmaning till räddning från undergång: tro på ­Jesus. Gud älskar oss och vill rädda var och en och denna världen. Den som tror det har valt livet och fått hopp om evighet. Vi väntar ingenting annat än att Jesus ska återkomma till den värld som Gud älskar. Gud har visat hoppet om en ny himmel och en ny jord.

Har skapat ett tomrum

I kyrkorna måste fler berätta mer om hoppet om evigt liv och en ny himmel och en ny jord. Att vi inte vet exakt vad som händer när vi dör eller när Jesus kommer tillbaka innebär inte att vi inte vet någonting. Att hålla tyst om det vi kan säga har skapat ett tomrum som fyllts av tankar om att ’människor som varit snälla rycks upp till Himlen vid tidens slut.’

Den rörelse som Jesus berättar om är den motsatta. När det blir en ny himmel och en ny jord far vi inte i väg någonstans. Precis som alltid är det Gud som kommer till oss, det är Jesus som kommer tillbaks till denna världen som Gud älskar. Det är då himmel och jord ska bli ett, människor som dött och ­varit i paradiset kommer att uppstå från de döda. Allt som då finns genomsyras av Guds ande.

Vi vet inte allt som händer när vi dör eller vad det innebär när Jesus kommer tillbaka. Men det vi vet finns det ingen anledning att vara tyst om.

En praktisk uppgift

För det kristna hoppet är att Gud inte har övergivit oss och att det aldrig är för sent att följa Jesus. Att följa Jesus är en praktisk uppgift som innebär att vi genom vårt sätt att leva svarar på frågan ”vad skulle Jesus göra?” Svaret på frågan förändrar människors liv radikalt. Lika mycket som svaret angår varje människas liv, lika mycket handlar det om den värld Gud älskar så mycket att han blev människa i Jesus, visade sin kärlek på korset och lovade att komma tillbaka för att fullfölja det som pågått sedan Jesus uppståndelse: en ny himmel och en ny jord.

Ett liv i Jesus efterföljd är därför en vilja att helga denna världen för Gud, inte bara det egna livet. Den som ber om att Guds vilja ska ske på jorden såsom i himlen ber också om Guds hjälp i en ofantlig uppgift där vi alla har del. Där är arbetet för denna världens ­klimat centralt. Detta arbete kommer aldrig att vara förgäves och det finns ingen anledning att ge upp. För om vi ska tro på Jesus så tror vi också att Gud älskar denna världen dit Jesus kommer till­baka för att göra en ny himmel och en ny jord. Det finns hopp.

Taggar:

Klimatet

Magnus Hagevi

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne