Ledare

Har Gud fått konkurrens?

Smart assistent? foto: mostphotos

På frågan om hur artificiell, av människan skapad, intelligens kommer att påverka vår syn på religion svarade Mats Lindgren, vd på analysföretaget Kairos Future snabbt: AI är redan Gud.

Uttalandet kom under det seminarium Sändaren var med och höll i under Almedalsveckan.

Eftersom Mats Lindgrens fru är equmeniapastor hade det varit mer än roligt att höra hennes tankar om makens snabba svar.

Jag kan ge Mats flera rätt i hur han efter samtalet utvecklade sitt resonemang. I dag används artificiell intelligens på många sätt precis så som Gud ”använts” genom tiderna. Genom smarta tjänster och digitala assistenter som Apples Siri, Google home och Amazon Alexa kan människan direktkommunicera med en annan intelligens, och ställa både enkla och djupare frågor.

Vad blir det för väder? Är den och den kär i mig? Vad ska jag ha på mig? Vissa frågor ger bättre svar och andra sämre. Fast den invändningen skulle en del även ge om Guds svar till människan.

Det finns dock en del viktiga poänger som Mats bortser ifrån om han verkligen nu menar precis det han säger.

Den främsta anledningen till vårt sökande efter Gud har inte varit att ha en samtalspartner eller quizhjälp, även om vi tror att han gärna talar med oss. Han är ingen nationalencyklopedi.

Gud är istället målet i vår strävan att förstå varifrån vi kommer, vilka vi är, vad vi gör här och vart vi är på väg.

Svaret på vår undran om vi kan återfå en relation med vår skapare?

Där kan varken Siri eller nån annan konstgjord intelligens erbjuda särskilt mycket.

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne