Gudsbilden kan avgöra valet

Det amerikanska presidentvalet kan komma att avgöras av vilken gudsbild som amerikanerna starkast identifierar sig med. En tro som bär genom mörker, eller en tro som inte vill veta av något mörker.

Land efter land stänger gränser, bommar igen skolor och får medborgare att arbeta hemifrån. Under Coronas skugga ser också många företagare sina livsverk försvinna medan medarbetare permitteras. Kultur-och deltidsanställda förlorar sina redan små marginaler, och många lever nu med en oro över såväl hälsa som ekonomi.

Världens regeringar försöker lindra effekterna genom lättade regelverk och stora utbetalningar. Nödvändiga åtgärder, men de följer inga normala politiska konfliktlinjer. De genomförs nu men kräver långsiktigt ansvarstagande. De som betalas ut måste betalas igen sen. Då kommer vi vara många som får dela på notan och det är därför som också populisterna hamnat i radioskugga. Populismens hantverk är inte krishantering och populismens tid är inte nu.

Det är mot bakgrund av detta som vi nu kan observera stundande presidentval i USA. För även om demokraternass primärval kom av sig medan kandidat efter kandidat slöt upp bakom Joe Biden kommer höstens val förmodligen genomföras på ett eller annat sätt.

Hur ska det då gå för Barack Obamas tidigare vicepresident? Ja, precis som många andra arbetar Biden hemma. Från hans bostad i Delaware bjuds det på valtal via videolänk och podd-avsnitt med viktiga budskap till nationen. I USA är det å andra sidan inget nytt att kampanja från verandan.

I slutet av 1800-talet samlade den republikanske kandidaten William McKinley mängder med väljare för valtal från sin veranda i Ohio. Trots att demokratiska motkandidaten William Jennings Bryan kuskade land och delstat runt i jakt på väljare var det McKinley som till slut fick Vita huset. För Biden borde det vara ännu enklare eftersom han till skillnad från McKinley är löjligt välkänd. Hans anhängare beundrar honom, hans parti litar på honom och hans motståndare i senat och representanthus respekterar honom.

Bland väljarna lyckas Biden förena stödet bland vita arbetare med anhängare i den svarta väljarbasen. Det sistnämnda lär öka när landets första svarta president uttalat stöd för sin gamla vapenbroder. Med växande latinamerikansk befolkning har katoliken Biden också ett visst övertag mot Trump.

Även om mycket är annorlunda är annat som förut. Exempelvis att tro och andlighet spelar stor roll i amerikanska val. Trump-kampanjen bildsätter gärna presidenten under förbönsstunder, men bedömer man presidentens gärningar och ord lyser ofta kristendomen med sin frånvaro. Joe Biden däremot har klätt sitt livs prövningar i kristen språkdräkt. När han 1972 förlorade sin fru och deras gemensamma dotter i en trafikolycka, sa han att det var tron som bar honom vidare. När han många år senare förlorade sonen Beau i hjärncancer var tron återigen hans uttalade kraft och styrka. Bilden av Biden är en djupt troende katolik som gör tron synligast i mörkret.

Kontrasten är stark till Trump, vars Gud gett honom personlig rikedom och makt. Frågan är vilken gudsbild och vilken sorts troende de amerikanska väljarna föredrar. Medan Joe Biden bedriver valrörelse från bostaden syns Trump i rutan var och varannan timme. Å andra sidan har Trump använt sin mäktiga plattform till att rekommendera amerikanerna att injicera desinfektionsmedel i lungorna och lysa bort coronan med starkt UV-ljus.

Det är som att städa inifrån hävdar han. Att tala må va silver men att tiga är ändå guld. I alla fall om man inte har något vettigare att säga än så.

Philip de Croy

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.