Fira en hare som gömmer ett ägg?

Vi är många som skrattat åt klippet när komikern Johan Glans funderar över om påsk skulle ”hittats på” i dag.

Tänk er att det kommer en kristen talesperson till en pr-byrå för att få hjälp med hur minnet av Jesu död och uppståndelse bäst ska hållas vid liv?

Jo, säger pr-byrån. Ägg. En hare som gömmer ägg. Barn som klär ut sig till ”kärringar” och tigger godis. Sill och must förstås.

Det sekulära påskfirandet som de flesta av oss tar del i är i mångt och mycket just skrattretande obegripligt.

Så här är det med de flesta kristna högtider i fråga om hur de gestaltas i det allmänna firandet. Var i bibeln läser vi om semlor, har Staffan stalledräng ens ett uns med helgonet Lucia att göra och vem i hela friden blandade ihop jungfru Marie bebådelsedag med en våffla?

Oftast ger djupare funderingar på detta mest ett rejält drag i smilbanden, men någon gång då och då kommer puritanen fram för att vilja göra sig av med det ”okristliga”.

Allra roligast åt detta har jag haft när välmenande personer går bärsärk mot midsommarstången. Det är ju en fruktbarhetssymbol för katten, och det vet ju alla vad det symboliserar!

Jovisst. Men jag vill också slå ett slag för att detta sammelsurium av svårtolkade traditioner också symboliserar kristendomens oöverträffade förmåga att absorberas i kulturen.

För en religion som bara bejakar det andliga är det inte möjligt, men för en religion som bejakar både det andliga och kroppsliga på ett sådant sätt som kristendomen, är det fullständigt möjligt att manifestera den både i det direkta och det perifera.

Pröva allt, behåll det som är gott.

När traditioner succesivt ”kristnats” är det att se som ett tecken på människors ständiga vågrörelse av att införliva det bästa ur sina liv som en gåva att riktas mot det som är större. Det döda har fått nytt liv!

När vi knäcker de målade äggen tillåts vi, om vi vill, att låta dem bli en del av den större berättelsen. Åtminstone så länge vi bejakar att Gud genom Kristus gett oss ett hopp att fira och högtidlighålla. Lika mycket i det vardagligt lustiga som i mässans heliga.

Vi firar. Dödens makt är bruten. Glad påsk på alla ­möjliga och omöjliga sätt!

Taggar:

Påsk

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.