Ledare

En vit jul – för samhällets skull

Det skojas en del om det minskade drickandet och rökandet bland unga i dag. Att det är tidernas tråkigaste generation som växer upp. Som om landets skojmarkörer var just detta – rökande och drickande.

I skiftet 80-90-tal hade så många som åtta av tio niondeklassare druckit alkohol. I dag är siffran fyra. Vad hände? Har de unga fastnat med ögonen i telefonen, framför datorn eller bara blivit sämre på att gå ut?

Vad det än är får vi inte glömma att det är bättre så här. Ingenting av sådant svenskar lagligt brukar till vardags, är vederlagt som så ohyggligt dåligt för individen och därtill samhällskroppen som just ett missbruk av alkohol och cigaretter.

Enligt Systembolaget slutar notan för samhällets alkoholrelaterade kostnader inte förrän den passerat 100 miljarder(!) kronor årligen. Addera sedan ytterligare 31 miljarder* ( källa: Cancerfonden) till notan för rökningens biverkningar.

Kommer debuten senare finns större chans att den sker med måttfullhet och större insikt i vad bruket kan ge för konsekvenser. Som till exempel sjukdomar, spruckna relationer och högtider som borde fylla hemmen med glädje och inte med olust eller till och med skräck.

Nu är vi i adventtider. Början på en tid som ska vara bland årets bästa men också kan vara den värsta.

Som kyrkor behöver vi gå på den nya generationens linje och jobba för att alla ska ha så goda förutsättningar till en vit jul som möjligt. Gärna också en rökfri.

 

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne