En trolig pyrrhusseger för Sabunis linje

Liberala väljare gillar inte Sverigedemokraterna. Till och med mindre än de gillar Vänsterpartiet, som annars inte heller står högt i kurs.

Vad betyder då en seger för Nyamko Sabuni i partirådet?

I dag, onsdag den 31 mars, presenteras en ny SOM-undersökning gjord hösten 2020. Bland annat avslöjar statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson i en analys på bloggsidan Politologerna, att de svenska liberala väljarna visar störst antipati med Sverigedemokraterna. Det parti man nu sagt sig villig att förhandla med för att få fram en borgerlig regering.

Redan bland partiaktiva var det en betydande minoritet som kördes över under helgens parti­råd, men bland väljarna kan det alltså visa sig vara en betydande majoritet.

Detta var ungefär det som de kristna liberalerna varnade för i förra veckans Sändaren, men det delar inte bara partiet utan även väljarna.

Enligt SOM-undersökningen gillar majoriteten av väljarna samtliga partier i det så kallade januari­avtalet bättre än Sverigedemokraterna. Inte konstigt att det andra uttalat liberala partiet i riksdagen, Centerpartiet, sträckte ut väljarhåven direkt efter taget beslut.

Någon skrev att Nyamko Sabuni var modig i att driva på beslutet. För all del krävs ett visst mod för att ställa sin egen ställning på spel. Men det är nästan att tala om övermod att ställa hela sitt parti på spel.

I det vakuum som nu uppstått mellan de center­liberaler som aldrig känt sig hemma på grund av sådant som nyliberal slagsida, och de liberaler som inte längre är hemtama i att kompromissa om liberala värderingar med riksdagens minst liberala parti – finns ett utmärkt utrymme att lagom till valet bilda ett liberalt mitten­parti med sund utsikt åt båda håll.

I Europa växer liberala partier upp som en motreaktion mot senaste årens högervindar. Potentialen lär finnas också i Sverige. Det skulle dessutom kunna vara en utmärkt tillflykt för de många kristna väljare engagerade i flyktingfrågor som de senaste åren börjat känna sig rotlösa.

Liberalismen är inte förlorad, men Nyamko Sabuni kan ha förlorat sitt parti i en klassisk pyrrhus­seger.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.