En ny generation ­söker Jesus igen

Gudomlig röst. I en postsekulär tid förändras svenskars inställning till religion. Populära artister som Miss Li sjunger obehindrat om att möta Jesus. Så är kyrkan redo för att ta emot de som söker Jesus?

Du kanske är som jag och gillar att lyssna till Miss Li? Det är en popartist med flera hits i bagaget. I Instruktionsboken sjunger hon om att hon söker svar bland annat genom att gå i kyrkan. I sin senaste hit Hälsa Gud sjunger Miss Li om när hon mötte Jesus på krogen. I sången säger hon till Jesus att hon behöver hjälp och det är akut för att hon behöver framtidstro. Men det Miss Li ser är svält, misär, krig och fattigdom, något som många nu känner igen sig i.

Postsekulär tid

Flera forskare menar att vi ­lever i en postsekulär tid. Den postsekulära tiden innebär att det skett en förändring i det svenska samhället. Förut var frånvaron av religion och ett sekulärt utgångssätt självklart i det offentliga samtalet. Nu är det sekulära perspektivet ett av flera möjliga perspektiv där också religion har plats i det offentliga samtalet.

I min egen forskning har jag noterat att denna förändring till viss del är knuten till generations­tillhörighet. Som människor formas vi till största del under vår uppväxt. Under denna formativa period får vi våra centrala värderingar som vi bygger vidare på i livet. Det är få människor som byter sina grundläggande värderingar i vuxen ­ålder, utan vi behåller dem vi en gång fick. Detta har betydelse för människor – sekulära och religiösa – förhåller sig till religion och därmed också till kristen tro.

Ökat intresse för religion

Många människor födda på 1940- och 1950-talen har till stor del anammat den sekulära synen på att religion är något förlegat. Yngre generationer har i allt större utsträckning en uppfattning att det inte är så. I stället finns ett ökat intresse för religion och däribland kristen tro. Det är en anledning till att Sändaren tidigare kunnat rapportera att människor i yngre generationer oftare tycker att frälsning är viktigare än människor i äldre generationer i Sverige.

För kyrkligt aktiva som växt upp med erfarenheter från ett samhälle där sekulära värderingar var den självklara normen finns det en överraskningens glädje att någon från just detta samhälle uppmärksammar tro. Nästan oavsett hur. Så när Miss Li sjunger att Jesus ska hälsa till Gud så kan de som växt upp i ett genomsekulariserat samhälle tycka att detta är spännande. Kanske en del tänker ”att en så populär artist som Miss Li sjunger om Jesus och Gud!”. Men yngre generationer finner sig då stå utan en kristen respons.

Behöver inte gå någon omväg

När Miss Li står inför Jesus står hon inför Gud. Hon behöver inte gå någon omväg utan kan utan undantag överlåta allt hon bär på till honom hon talar till. Han har redan gjort allt för att lyfta bort vår oro och allt hot, våld, förstörelse, fattigdom, svält och klimatnöd som finns. All världens synd byts mot hopp. Vad sa Jesus till Miss Li? Lyssnade hon?

Det finns anledning att fundera över varför ­uppmärksamhet från kändissamhället ger instinkten att stå med mössan i hand och tacksamt ta emot. Sökandet riskerar då att hamna i en återvändsgränd. Som kristna finns det all anledning att peka på ­Jesus som Gud och att Gud är kärlek. Kärlek kan inte tvinga någon. Den som vill lyssna på ­Jesus lyssnar därmed på Gud och den som följer Jesus följer också Gud i kampen mot det hotfulla, våldet, förstörelsen, fattigdomen, svälten och klimatnöden.

Låt oss vara glada och tacksamma för att Miss Li och andra människor söker sig till Jesus. Låt oss be för att Miss Li och alla som söker Jesus också är öppna för att få en relation med honom som är Gud. Och låt oss uppmana dem att lyssna på vad Jesus har att säga. Att söka ­Jesus och följa honom är det samma som en kärleksfull relation med Gud.

Magnus Hagevi

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.