En chans att upptäcka vad kyrkan är

I min församling har vi precis köpt in en splirrans ny sändningsutrustning. Kvaliteten på webbgudstjänsterna har gått från 0-100 på tio sekunder.

Tänk så fint att ta kaffekoppen med dig ner i kyrkbänken (läs TV-soffan) och se lyfta händer i HD.

Men som jag saknar att gå till kyrkan - på riktigt.

På ett sätt blir jag oerhört glad över min starka längtan efter det fysiska mötet. Det hade varit jobbigt om man kände att församlingens gemenskap vägde lätt i jämförelse med möjligheten att kombinera blöjbyte och förbönsstund.

Å andra sidan - Vad menar jag egentligen med att gå till kyrkan?

Är det verkligen en samling varje söndag som är kyrkans största bidrag till mig - och världen?

Jag funderar på om det inte är så att vi borde tänka att Gud i såna här extrema situationer ser sin chans att ge oss en spark i baken för att ta reda på vad det egentligen är att vara kyrka.

En gång i Oxford fascinerades jag av att där ännu fanns ”gammaldags” gatupredikanter - som på trälåda med engagemang värdigt John Wesley (föreställer jag mig) gav frälsningsinbjudan till var och en som passerade.

Själv åkte jag på en allvarsam fråga när jag stannade till som åskådare lite för länge; ”Har du Gud i ditt hjärta?”.

Jag är inte alldeles bekväm i den typen av situationer. Vare sig nedanför pallen eller, skulle jag tro, ovanpå.

Men där finns något att ta med sig i sin egen vandring som troende. Vad är det som de där stunderna i kyrkbyggnaden ger mig, som jag vill dela med andra - ta med mig ut?

Jag tror att många kristna hittar det just nu - genom en utsträckt hand till den som behöver hjälp, tid för bön och alla de där extra milen som vandras i Sverige varje dag. Inte på grund av tvång, men för viljan att dela med sig av det goda.

I samtal mellan Kulturminister Amanda Lind(MP) och Sveriges kristna råd recenserade hon kyrkornas arbete i kristider med ”Trossamfundens arbete är helt ovärderligt”.

Jag tror inte hon vet om det, men hon måste sett rätt in i kärnan av vad det är att vara kyrka. och då har hon ändå ingen aning om att vi har ny utrustning till våra webbsändningar.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.