Detta borde vara kristna debatten kring halloween

För några år sedan var den vanligare, men visst pyr den fortfarande under ytan, den kristna ­halloween-diskussionen.

Är det ockultism förpackat i gottepåsar eller oskyldig godisjakt med inslag av skrämsel?

Någon har infört det ganska geniala konceptet ”Hallå vän” som en slags konkurrent. Godiset är kvar men utklädseln är lite snällare. Fin lösning ändå!

Men även om jag länge varit en självpåtagen motståndsaktivist till den amerikanska (ja, den här formen är amerikansk) ”högtiden” har jag på senare år fått kapitulera för samhällets hårda firartryck.

Nej, jag går inte längre än nödvändigt med mitt firande men det stod en pumpa på trappen och i en godisskål i köket syntes chokladkulor ­inslagna i papper som liknade utpetade ögon.

Läskigt ju, men min stora kritik är faktiskt inte den eventuella ockulta eller paganistiska kopplingen. Även om halloween må vara den mest ­explicit ”ockulta” högtiden av sitt slag går det att hitta kopplingar till väldigt okristliga traditioner i så gott som alla våra högtider. Även de kristna.

Det är snarare de världsliga krafterna mer än de andliga som får min hårdaste kritik under den här helgen.

Hur är det liksom möjligt att vi bara accepterar en högtid där ingenting egentligen ­firas - utom möjligen marknadens ökade försäljningssiffror?

Särskilt då den så kallade halloweenhelgen övergick i COP-26 blir det smärtsamt tydligt. Vi kan inte konsumera oss ur den här krisen. Vi behöver snarare dra ner på den ständiga köplustan och de ständiga tillfällena att lägga pengar på, ursäkta uttrycket, skit.

Vad COP-26 och halloween dock har gemensamt är det ödesmätta uttrycket.

Finns det kanske till och med ett samband att en sådan här högtid gripit tag om svenskarna på allvar i takt med det intensifierade samtalet om jordens ändlighet. Liksom vår egen.

Det har gått upp för oss att evigheten inte finns att hämta här på jorden, men vi har sakteliga skalat av oss förhållandet till döden så till den grad att vi behöver göra ett jippo av det för att på något sätt konfronteras med det oundvikliga.

Tror vi kyrkan har något att säga om den här saken? Här nånstans borde väl den verkligt relevanta kristna halloween-debatten finnas.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.