Ledare

Dags att avliva myten om religiösa krig

Att religion skulle vara en av de mest frekventa orsakarna till krig är en myt, som en gång för alla behöver avlivas. Den gagnar nämligen ingen, vare sig de troende som får stå till svars för grundlösa påståenden – eller den som är intresserad av att förhindra framtida konflikter genom att lära sig mer om vilka faktorer som faktiskt skapar grogrund för krig.

På ett föredömligt sätt har pastorn och apologeten Micael Grenholm den senaste tiden börjat uppmärksamma den här frågan för en bredare allmänhet på olika vetenskapsforum och som inlägg i tidningsdebatterna.

I sina resonemang framför han med rätta det som länge varit känt, och som vi därför behöver fortsätta att lyfta – det finns tydliga siffror på att myten inte stämmer;

Enligt gedigna Encyclopedia of war (Charles Phillips/Alan Axelrod) konstateras att bara sju procent av alla krig mellan 1700 f.Kr och fram till millenieskiftet kunde härledas till religion. 3,8 procent islam, 3,2 procent övriga religioner. Resten, 93 procent, är helt sekulära krig. Inte konstigt att det varje gång som det behövs hänvisas till kyrkliga stridstuppar, pekas på korstågen – strider som ägde rum för runt en sådär 1000 år sedan. Att det är top of mind av kristna krig borde ensamt stå som bevis på att kristna, och religiösa, krig är extremt sällsynta.

Tyvärr har vi de senaste åren fått bevittna ett undantag som bekräftar regeln i den Islamiska statens vidriga försök att göra en religion- och etnisk rensning i Mellanöstern.

Men låt oss ändå inte falla för frestelsen att tro att religiösa krig hör till vanligheterna.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne