Borde vi lyssna på Jordan Petersons råd?

Robert Tjernberg

Unga män. I ett tal som inte blivit så uppmärk­sammat i Sverige vänder sig den omdiskuterade kanadensiske professorn Jordan B Peterson till den världsvida kristna kyrkan med ett (av flera)budskap: Skriv en lapp: Unga män, välkomna. Jag tror inte att vi helt ska vifta bort rådet.

Jordan B Peterson är psykologen som tog (internet)världen med storm genom timslånga bibelstudier och budskap om att unga måste bädda sängen, samt en udda köttdiet.

Sedan dess har han skrivit två böcker, lämnat uppdraget som universitetsprofessor och anslutit till det högerorienterade nätmediet Daily Wire. Han är omdiskuterad, men också älskad. Utskälld, men också hyllad.

Jag tror som vanligt inte att man varken ska förkasta eller för den skull köpa allt en person gör eller inte gör, för att kunna se att vederbörande har poänger.

Jag har fascinerats över hur detta ganska udda nätfenomen kunnat samla en så stor skara unga män i ledet av ”lärjungar”.

Värna om alla gruper

Med tanke på att just unga män är en grupp som allt fler larmar som den kanske största ”förlorargruppen” är det en grupp att inte tappa bakom sig när tåget mot framtiden går. Inte heller för oss som kyrklighet med uppdrag att värna om alla grupper.

Redan för ett antal år sedan, ungefär i samma veva som Jordan B Peterson slog igenom på You­tube, lyfte författaren och journalisten Emma Leijsne frågan i sin bok Fördel kvinna.

Boken tar upp den ”tysta utbildningsrevolution” som svenska kvinnor genomfört från att för 95 år sedan inte ens fått gå i gymnasieskola till att i dag ha gått förbi på så gott som alla utbildningar. Också på högskolenivå är det fördel kvinna.

Män med utländsk bakgrund

Många unga män faller däremot ifrån, inte minst män med utländsk bakgrund eller på landsbygd, som av merit- eller självvalda skäl står utan högre utbildning, och därmed exponerat sig för en enorm risk i samhället.

”Arbetsmarknaden för unga män utan utbildning är tuffare idag än för generationen innan. Inom många mansdominerande yrken har det räckt att bara ha gymnasieutbildning. Men jag tror inte föräldragenerationen förstår hur svårt det är idag att få ett jobb utan att ha gått klart gymnasiet. Samtidigt tror jag att vinsterna är tydligare för kvinnor eftersom det räcker med att titta ynka två generationer tillbaka för att se en otrolig skillnad i hur kvinnors liv såg ut”, sade Leijsen till SvD då.

Kvinnors positiva utveckling

Också i kyrkans värld märks kvinnors positiva utveckling. Här har kvinnor alltid dominerat i antal och gör så fortsatt. Enligt amerikanska PEW-research är medlemsdominansen överväldigande bland kvinnor i alla kristna samfund förutom de ortodoxa.

Efter de första kvinnliga prästvigningarna i Sverige skedde 1960 är antalet kvinnliga präster sedan 2020 fler än sina manliga kollegor. Den avgående ärkebiskopen i Svenska Kyrkan, Antje Jackelén, sprängde ett historiskt glastak som första kvinna på posten.

Kvinnor har visat sig inte bara vara lika bra på de flesta akademiska områden som män, utan många gånger också klart bättre.

Oönskad och frånsprungen

När män på gruppnivå samtidigt, ofta rätt, pekas ut som samhällets makthavare kan det vara svårt för den arbetslöse unge mannen att känna igen sig. Man känner sig oönskad och frånsprungen. Kanske till och med meningslös. Jordan B Peterson menar att han sett många av dessa män ”ta sig i kragen” och ta ansvar för sitt liv genom att han och andra med likartade budskap berättar för dem att de har en roll att fylla, att de är viktiga. Då svarar de och kommer.

I ett nättal till de kristna kyrkorna för ett tag sedan ställer han frågan varför det är en sån som han, och inte kyrkan som tagit pucken. Varför ställer inte kyrkorna ut en skylt utanför dörren där det står ”Unga män, välkomna”.

Jag är inte enig med Peterson i allt. Men jag är enig om att vi har något viktigt att säga också unga män; Du är älskad! Du är viktig! Du är mer än välkommen!

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.