Ledare

Invandrare en gåva från Gud

16-årige Bishara Morad tog sig sensationellt vidare till final i Melodifestivalen i lördags.

Efteråt tackade han Gud. Vilket inte är så förvånande för de runt 140 000 följare han redan har på sitt Instagramkonto. Där presenterar han sig nämligen med orden ”Min gåva är från Jesus”.

Inte sedan Carola slog igenom har det väl varit så mycket Gud i melloluften

Men då, på 80-talet, var Carola lite av en udda fågel och det är nog rätt många som uppfattat henne så genom hela hennes karriär. Svenskar är inte kända för att ropa halleluja i offentligheten. Det passar sig liksom inte. Även bland andra kristna kan det framstå som något suspekt.

Men de nya svenskarna vet inte hur svenskar borde agera. Bishara Morad och det sammanhang han vuxit upp i som syrisk-ortodox gör bara det som är naturligt för honom - att ge Gud äran för den gåva han fått. Det finns inget konstlat i detta, inget som skaver, det kommer ocensurerat från hjärtat.

Så är det också med de nya medlemmarna i våra egna församlingarr. Ibland är de som liknelsen om vinsäckarna. Som fullkomligt spränger våra gamla vinsäckar med sitt nya vin, och utmanar oss att tänka till kring vår egen tro.

På deras Facebooksidor lägger de upp rättframma budskap, hjärtan med Jesus loves you och har dessutom mage att tagga oss i dem. Så att vi med våra likes behöver ta ställning.

Att invandring är en mångbottnad fråga är sann, jag romantiserar inte om en problemfri politisk fråga. Men för oss som kyrka är den precis som det står på Bishara Morads instagram ”En gåva från Jesus”. Sen är det upp till oss hur vi tar emot den.

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Ledare

Mer inom samma ämne