Barnens språk är ­viktigt att kunna

Philip de Croy

Precis som alla andra levande språk utvecklas svenskan med tiden. Nya ord kommer till, vissa gamla ord bevaras medans andra faller faller i glömska eller ändrar betydelse.

Varje år släpps därför listor på nya ord och sedan 1874 har Svenska Akademien samlat dem i sin ordlista. Genom en RFSU-kampanj hittade Anna Kosztovics på ordet snippa och år 2006 tog det, tillsammans med exempelvis ”sommarprata”, ”magkänsla” och ”fredagsmys” plats i SAOL efter att ha använts av folk i tre år. Därmed firar snippan nu 20 år som samlingsord för det kvinnliga könsorganet.
Visst hade det funnits ord sedan tidigare såsom mus, fiffi, framstjärt, fitta och mutta men till skillnad från snippa bar de ­orden olika generationers förhållningssätt, kunskap, skam och tabun medans snippa blev det neutralt vedertagna uttrycket för såväl vulvan, slidan samt de inre respektive yttre blygdläpparna. Att man inte rör någons snippa eller snopp utan tillstånd lärs ut i våra förskolor och skolor genom den briljanta devisen ”stopp, min kropp!” Det borde vara lika självklart för vuxna domare men så är det uppenbarligen inte.

Friats i hovrätten

Detta efter att en 50-årig ledare inom Frälsningsarmén först dömts för våldtäkt mot en 10-årig flicka men sedan friats i hovrätten. Inte för att något har ändrats i sak utan för att fyra manliga hovrättsdomare inte begrep vad en snippa är. Jag skriver manliga eftersom de fyra domare som ville fria mannen hade just det gemensamt, att de var män medans den femte och enda kvinnliga domaren i fallet ville fälla. Det var förmodligen ingen slump.
Och oavsett vilket är domen lika farlig som pinsam.
Den är farlig eftersom vi vet att barn som utsätts för sexuella övergrepp ofta blir tysta, inåtvända och många gånger känner egen skuld över det inträffade. Det kan därför dröja länge innan de alls vågar berätta. Men hur ska vi lära våra barn att våga berätta, att orka anmäla och att känna tillit till systemet när vi själva tappar förtroendet för detsamma?

Drängtjänst för pedofilernas ordlekar

Den är pinsam, inte bara att domarna har så dålig koll på ett sedan 20 år så vedertaget ord som snippa, utan också för att de går i drängtjänst för pedofilernas egna ordlekar. Genom att låtsas att de trots sina långa utbildningar och livserfarenhet inte vet skillnaden mellan ”på” och ”i” skapar de en gråzon. För precis som tingsrätten slår hovrätten fast att ”mannen tagit på och i flickans kön”, ändå valde de att fria mannen.
Men egentligen borde det väl inte spela någon roll exakt var i barnets trosor fingret var? Vuxna människor ska inte röra barns könsorgan. Det är inte fråga om lingvistik, grammatik eller anatomi utan om anständighet och om moral.  

Rättsväsendets uppgift

Därför är vi många som nu samlas i sociala medier under hashtaggarna  #jagvetvadensnippaär och #snippaorättvisan. Det vi vill är att fallet ska prövas av Högsta domstolen där domarna förhoppningsvis har bättre koll på ord men kanske också läst en och annan poäng i barn-och offerpsykologi så flickan får upprättelse. Det är rättsväsendets uppgift.
På hemmaplan måste sedan kyrkor och andra aktörer fortsätta arbetet för att barn-och ungdomsverksamheten blir till glada minnen om en trygg barndom. Allt för många gånger har ­förövare bakom en from fasad kunnat begå de värsta av synder. Det måste få ett slut.

Philip de Croy

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Ordlekar. Konstigt att de inte vet vas snippan, betyder, men det visste de väl de,t något annat bakom kanske som vi inte vet ? Men ord är väldigt målande idag, jag är uppväxt med 60-70 Talet, bara en förlängning i Ordlekar. Orden var grova, kunde vara väldigt heta grova ord, men bakom mycket av allt dessa ord, hade vi omtanke om varandra. Alla hade bostäderkunna få billig hyra, med El inkluderad, tandvård på högkonstnads kortet m.m. Idag rensas Ord bort, de verkar förfärliga de som användes, men ser man på dess Fysiska verksamhet, även om de vill förbjuda ord, så ser vi stora klassklyftor, bostadslösa fattiga, folk med trasiga tänder, ocker hyror, trots massa fina ord ramsor, så var SVERIGE på 60-70 talet världens bästa Land att bo i. Idag har folk bokbålar på James Bond böcker Pippi Långstrump, trots detta, ser vi tydliga fysiska handlingar som drabbat de minsta. Så även om det fanns fult med skit ord på 60-70 Talet, så var landet som välsignat för alla Medborgare, man såg sin nästa faktiskt, medan man kan gömma sig i Religiösa kostymer och allt, och fina ordval, och rena floskler, av förfinade ord, så ser vi faktiskt verkligheten i ögonen var som hänt SVERIGE.

 

Till minne