Attentatet mot Soheila Fors en väckarklocka

Brandattentatet mot kristdemokraten och tehus-grundaren Soheila Fors är en varningsklocka. Främmande makter kan ha intresse av att genomföra dåd mot svenska medborgare, på svensk mark. Det kan vi aldrig tillåta.

Förra hösten publicerades rapporten "Underrättelsehotet mot Sverige", författad av Stefan Kristiansson, tidigare chef på MUST (Militära underrätelse- och säkerhetstjänsten).

Rapporten ger en bild av Sverige som ett smörgåsbord för spioneri med öppna arkiv, allmänna handlingar och att vi är ganska oförberedda på spionverksamhet.

Tre länder pekas ut som särskilt aktiva i Sverige. Ryssland, Kina och Iran.

Det spionage som rapporten beskriver är allt från vad som skulle kunna betecknas som krigsförberedande, till företagsspionage.

En del handlar om främmande makters intressen av att kartlägga politiska och ideologiska motståndare bland flyktingar från egna landet. Här lyfts Iran fram som ett tydligt exempel.

När Soheila Fors i förra veckan utsattes för ett brandattentat vid hemmet i Karlskoga, bör det därför vara en väckarklocka till vaksamhet.

Soheila, som förutom att vara folkvald kristdemokratisk politiker, blivit känd för sina tehus och kampen mot hedersförtryck, har levt under hot hon kopplat till den iranska regimen tidigare. Däck har skurits sönder och stenar har kastats på fönster. För Expressen berättar hon att hon innan brandattentatet blev uppringd av okända personer som förklarade att "regimen i Iran skulle ta itu med henne".

Med bakgrund av att Kristianssons rapport fastslår att iranska säkerhetstjänsten MOIS gärna arbetar enligt liknande mönster, och tidigare inte tvekat från att gå ännu längre än ett brandattentat i sin strävan att skrämma motståndare till tystnad - behöver vi få igång en diskussion värd namnet kring ämnet.

I nuläget vet vi inte vem som låg bakom ska sägas, men det måste grundligt eftersökas. Svenska medborgare ska inte behöva leva med risken att de länder de flydde från, ibland undan döden, ska nå dem i deras nya trygghet.

Det här är inte en fråga enkom för lokalpolisen i Karlskoga. Det är en fråga för högsta politiska nivå.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.