Kyrkor fördömer Rysslands krig

Förstörd kyrka i Ukraina.

Flera kyrkor har förstörts av rysk militär under kriget. Detta är en skadad kyrka i Charkiv. Foto: Filipe Dana.

Kyrkornas världsråd har haft samtal om Ukrainakriget  – men utan närvaro av den rysk-ortodoxa kyrkan.

Det är den andra omgången av rundabordssamtal som hålls i regi av Kyrkornas världsråd. De som deltar i samtalen är kyrkor i länder som påverkas av kriget i Ukraina, bland annat fanns ärkebiskop Antje Jackelen på plats i Bossey i Schweiz. Precis som vid det första mötet så fanns ingen representant från den rysk-ortodoxa kyrkan i Bossey, något som Kyrkornas världsråd i ett uttalande konstaterar med stor sorg.

”Frånvaron av representanter utgjorde förstås ett stort hinder för att uppnå syftet med vårt möte – dialog och ömsesidigt samråd” skriver Kyrkornas världsråd i ett uttalande.

Deltagarna bekräftade det som man kommit fram till i det första rundabordssamtalet – man avvisade då idén om att krig kan vara Guds vilja. Deltagarna krävde också denna gång ett omedelbart vapenstillestånd och förhandlingar, något som man såg som den enda vägen framåt.

”Vi upprepar vårt fördömande av den orättfärdiga och olagliga militära attack som Rysslands ledning riktat mot folket i den självständiga staten Ukraina.”

Deltagarna lyfte fram att kriget får konsekvenser inte bara för Ukraina, utan för hela världen, och speciellt för dem som redan är fattiga och utsatta.

Trots att Ryssland inte deltog i samtalen menade deltagarna att samtalen måste fortsätta. De vände sig också mot att ett religiöst språkbruk användes för att stödja ett militärt angrepp.

 

Taggar:

Ukraina

Jonatan Sverker

jonatan.sverker@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.