Kyrkorna markerar mot koranbränning

Stram Kurs tänker fortsätta att bränna koraner i Sverige, bland annat i Upplands Väsby.

Därför går ortens kristna råd nu ut för att markera mot vad de menar uppviglar till religionskonflikt.

- Kristna och Muslimer i Upplands Väsby är inte fiender. Vi är vänner, grannar och kollegor som lever och arbetar tillsammans, säger de i ett gemensamt uttalande.

Den kontroversielle danske politikern Rasmus Paludans parti Stram Kurs har aviserat att de tänker fortsätta sitt koranbrännarprojekt i Sverige.

Vid första bränningen i Malmö greps flera av koranbränanrna, Rasmus Paludan själv avvisades med visitationsförbud och i efterdyningarna utbröt upploppsstämningar.

Stram Kurs har nu stött på patrull på flera av de ”utvalda” orterna.

I Upplands Väsby har det kristna rådet gått ihop för att ta avstånd från företeelsen.

- Vi accepterar inte att någon försöker ställa människor mot varandra och provocera till konfrontation och splittring.  

Vi som bor och arbetar i Upplands Väsby kämpar tillsammans för en kommun där människor oavsett religion eller bakgrund skall känna sig trygga och respekterade för vilka de är, skriver de.

Tanken är att Paludans anhängare ska genomföra bränningen under lördagen, men exakt var det skulle ske är inte säkert, och en dialog har förts mellan de kristna och muslimska församlingarna i staden om vad som är rätt taktik. Att visa missnöje på plats eller låta det ske i tysthet för att inte skapa onödig uppmärksamhet.

- Som kristna församlingar har vi känt ett speciellt ansvar för att visa att detta inte är en konflikt mellan kristna och muslimer, förtydligas i ett mail till Sändaren.

Istället vill de verka för ett sammanhållet samhälle där det kan vara högt till tak att diskutera frågor och idéer utan att kränka någon annan.

- Som kristna i Upplands Väsby tar vi avstånd från alla försök att kränka människor. Vi ser med sorg och ilska på försöket att kränka våra muslimska vänner. Vi är inte fiender, utan vi är grannar, vänner, kollegor som lever och arbetar tillsammans i Upplands Väsby, menar de.

Fakta: Uttalandet i sin helhet

Kristna församlingar i Upplands Väsby tar starkt avstånd från kränkningar av människor i vår kommun. 

Det har kommit till vår kännedom att en politisk gruppering, kända för att kränka och håna muslimer, och att försöka provocera fram kravaller och våld, har sökt tillstånd att genomföra en manifestation i vår kommun. 

Som kristna i Upplands Väsby tar vi avstånd från alla försök att kränka människor. Vi ser med sorg och ilska på försöket att kränka våra muslimska vänner. Vi är inte fiender, utan vi är grannar, vänner, kollegor som lever och arbetar tillsammans i Upplands Väsby! 

Oavsett religion, eller som icke troende, är vi medmänniskor som står enade över religionsgränserna.  

I Upplands Väsby står vi som församlingar upp för yttrandefrihet, rätten att kritisera både politiska ideologier och religioner. Detta kommer dock aldrig att vara liktydigt med att man kränker, hånar, trakasserar eller sårar medmänniskor.  

Vi accepterar inte att någon försöker ställa människor mot varandra och provocera till konfrontation och splittring.  

Vi som bor och arbetar i Upplands Väsby kämpar tillsammans för en kommun där människor oavsett religion eller bakgrund skall känna sig trygga och respekterade för vilka de är.  

Upplands Väsby 2020-09-12 

Eds Församling, Svenska Kyrkan 

Fresta Församling, Svenska Kyrkan 

Hammarby Församling, Svenska Kyrkan 

Missionsförsamlingen Upplands Väsby 

Pingstförsamlingen Upplands Väsby 

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Björn
Att ha möjlighet och frihet att kritisera, är att ha yttrandefrihet, och om något eller någon ställs över kritik så finns ingen yttrandefrihet länge och inte heller grunden till vårt samhälle... Det enda som då återstår är den starkes rätt att tvinga andra till lydnad, vilket utan undantag betyder att de svaga kommer att lida som de alltid gjort när hunger efter makt lämnas utan begränsningar... Så frågan är VEM eller VAD som man i slutändan vill beskydda? För nutid formar framtid och om vi sätter tummen på vågskålen och omöjliggör kritik och debatt så kommer de vi vill minst av alla att vara de som sätter gränserna för våra barn! Vi vill ju att våra bar ska ha alla möjligheter, det måste även innefatta möjlighet och frihet att yttra sig fritt!
Lars
Man skall visa respekt Tydligen så reagerar man inte på på skändningen av nattvardsmålningen av Elisabet